06/23/10 05:04
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Сървър на покрива или 451 по Фаренхайт

МВР съобщи за последния си успех. Затварянето на сайта chitanka.info.

Цитирам съобщението от пресцентъра на МВР (съгласно закона, то не подлежи на авторски права):

Успешната операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството, посредством сайта “chitanka.info”, е проведена от спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП.
Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.
Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Хем смешно, хем тъжно.

Смешно, защото такива сървъри се инсталират от сам човек в свободното му време за два часа, и се наглеждат (ако си съвестен) за 15 минути на ден. Не съм се интересувал кой точно поддържа chitanka.info, но ако са били шестчленна престъпна група, ми е чудно какво са правили петимата от нея по 24 часа на ден, а шестият по 23 часа и 45 минути.

Едно е сигурно - надали са сканирали и качвали книги. Първо, 600 книги на месец от 6 души значат по 100 книги на месец, или 4 книги на работен ден. Почва да става ясно какво са правели шестимата, но не по 24, а поне по 100-150 часа на ден… Естествено, че се подигравам. Тези, които качват книги в Читанката, са много повече. Аз съм един от тях - качил съм в нея всичките си разкази и преводи. Много мои познати писатели и преводачи също са качили своите творби. Така че чакаме ГДБОП да дойде да ни арестува. Няма да е по закона, но какво ли от това, което те вършат, е? Да сте ги видели да арестуват примерно наркодилъра на училището, в което ходи детето ви? Не, естествено. Никой лобист не плаща за това.

(Още не съм забравил как затвориха сайта за книги на слепите. С аргумента, че ако администраторът му (също сляп) толкова добре знае какво пише в закона, те ще го арестуват, пък той нека си търси правата в съда…)

Че били открили сървъра на покрив на обществена сграда, и че той бил поставен в специална кутия, също не ми се вярва, на фона на останалите лъжи. Всеки, който различава компютър от компот, знае какво ще се случи на сървър, който е на покрив, при първата буря или дори дъжд. (Всъщност, не съм сигурен дори дали са открили сървъра - преди месец качвах на него едно мое разказче, и ако съдя по IP адреса, не беше в България. Чудя се дали всъщност изобщо са конфискували нещо, което да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване