06/23/10 04:30
(http://e-vestnik.bg/)

Защо австриецът няма АЕЦ, а произвежда повече от българина? Малко светлина в тунела

Пултът за управление на АЕЦ “Козлодуй”. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

Евростат извади една интересна статистика за 2009 г. – колко е произвел всеки европеец, тоест какъв е брутният вътрешен продукт на човек от населението на всяка страна (виж тук). И по този показател държавите се подреждат според границите на стара Европа. Например онези на Балканите и в Източна Европа, които са били в Австро-Унгарската империя, са по-напред от останалите. 45 години комунизъм не са оказали такова влияние, колкото по-старата история…

Според Евростат един жител на Австрия е произвел 120% спрямо средното равнище в ЕС. А един българин – 41% – на дъното на европейските страни. Начело е Люксембург с 268%, който е изключение. След това са Ирландия, Холандия и Австрия с по 120-130% от средното за Европа по производство на човек от населението.

Така излиза, че един българин произвежда по-малко от половината от един европеец, а взима 7-8 пъти по-малка заплата. Някой ще възрази, че тази статистика е неточна, защото един майстор или продавач в ЕС взима за работата си много повече от един български, за свършена същата работа. Не. Съвсем точна е - статистиката показва произведеното, измерено в покупателна способност, а не в абсолютни стойности. Тоест – отчетено е един жител какво може да си купи със заплатата, а не колко е тя в евро.

Средният българин наивно си мисли, че причините да сме толкова зле са някакви лоши управници, поредно калпаво правителство и т. н. Причините са по-дълбоко някъде в историята и в собствената му глава.

България е най-назад и от всички бивши социалистически страни по производство на човек от населението. И Словакия, и Полша, и Унгария са по-напред. Също и Румъния, макар и с малко – румънецът е произвел 45% от средното за Европа.

България е по-назад и от някои балкански държави. Словения например е повече от два пъти по-напред – словенецът произвежда 86% от средното за ЕС. Хърватецът – 64%. Дори Турция (46%) и Черна Гора ((43%) са по-напред от България.

След нас се нареждат само Сърбия (37%), Македония – (35%), Босна и Херцеговина (30%) и Албания (27%).
Тъжна реалност – освен най-бедна в ЕС, България е по-назад и от някои балкански държави.

Разположени на картата, тези цифри дават интересен повод за разсъждение. Докъдето са се прострели границите на някогашната Австро-Унгарска империя, тези държави днес са по-близо до Европа по производителност, отколкото останалите. В нея влиза и част от Румъния.

Карта на Австро-Унгарската империя. Илюстрация: Уикипедия

От тях е изостанала само Босна и Херцеговина, което някои обясняват с доминиращата там мюсюлманска религия и по-затънтен балкански район. Всички тези държави, след падането на империята, са били под някакви комунистически режими и изолация от свободния свят. Единствен режимът на Тито в бивша Югославия отвори границите, но това не повлия особено – най-производителни там са именно онези бивши републики, които са били в границите на Австро-Унгарската империя – Словения и Хърватия.

По подобен начин се подредиха страните в бившия СССР. След 70 години комунизъм режимът се разпадна, отделиха се множество държави, като всяка се нареди там, където преди това е била исторически – Литва, Латвия и Естония станаха членове на ЕС, и културно са съответстващи на съседни скандинавски държави – въпреки социалните експерименти на Сталин да размества народи и населения.

А южните бивши съветски републики – Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Азербайджан и т. н. се наредиха сред мюсюлманските държави, с типични режими, и сега се заиграват с Русия малко или ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване