06/23/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Туризъм за авантюристи или Кабул all inclusive

Афганистанският печат в паспорта е желан трофей за тези, които вече са видели всичко. Желаещи за екскурзии не липсват, затова не може да се надявате на оферта в последната минута. Беше преди две години в центъра на Кабул. Висока стена, камери и пазач с АК 47 отделяха превърнатата в крепост къща от кабулската улица. Беше посред нощ и ако нямаше генератор, щеше да се наложи да говорим на тъмно, седнали на килим във вътрешния двор. “Матю Лиминг от Лондон, занимавам се с туризъм”, представи се по английски флегматично високият брюнет, докаран от летището с тойота. “Поляци, а? Познавам Радек Шикорски от Оксфорд. Той ме зарази с Афганистан. Редовно идвам тук.”

Лиминг твърдеше, че в края на лятото на 2001 г. се срещнал в един от кабулските хостели с двама пратеници на Ал Каида, които се представяли за журналисти. Същите, които няколко дни по-късно взривили скрита в тв камерата им бомба, ликвидирала Ахмед Шах Масуд, легендарния водач на Северния съюз. Това е само едно от стотиците приключения, които е преживял по време на пътешествията си. “Афганистан е красива страна, освен това дивото е по своему привлекателно. Когато талибаните изчезнаха, ми дойде наум да докарам тук туристи.”

Така през 2004 г. възникнала туристическата агенция “Омрани, Лиминг и Тидман”. В програмата на екскурзиите им има шопинг на кабулската Чикън стрийт, пътуване до останките на взривените статуи на Буда в долината Бамян, посещение в мавзолея на Масуд и долината Панджшир и разходка из улиците на древния Херат, чиито минарета преди 200 години очаровали Байрон. Бързо развиващият се Кабул нощем вече не тъне в мрак, Лиминг днес търгува с гориво, а туристическият бизнес е поет от афганистанския му съдружник. Във все по-несигурната страна туристите са по-малко, но не са съвсем изчезнали.

Туристът с раница

През 60-те и 70-те години миришещият на хашиш Афганистан се падал по маршрута на пътуванията на хипитата от Европа за Индия. След това дошла войната, хипитата си отишли, но магията останала. На картата на света има и други такива места - опасни, но привлекателни за туризъм. Туристи ще видите в Северна Корея, Саудитска Арабия, Йемен, Алжир, Демократична република Конго. Често ги свързва един атрибут - пътеводителят на издателство “Лоунли планет” (Lonely Planet - Самотната планета).

Основателят му Тони Уилър си е избрал за мото в живота думите на Бенджамен Франклин: “Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.” “Лоунли планет” създаде нов тип туризъм с раница на гърба. Този турист избягва курортите, пътува с местни видове транспорт или на автостоп, храни се там, където и местните, спи в евтини хостели или под открито небе. Пътешествията му са не толкова туризъм, колкото образование чрез пътуване. Сред младите и не задължително заможни западняци е популярен т.нар. gap-paking (от английското gap - прекъсване), или ежегодно околосветско пътуване след завършване на следването и преди започване на професионална кариера.

Обществен reset

Друга група любители на екстремния туризъм са 40-50-годишни хора, които вече са улегнали в професията си и пазят спомените  от пътуванията си на млади години. Най-често използват услугите на опитни екскурзоводи като Томаш Камински, завършил ориенталистика, заклет преводач и автор на книга за Афганистан. За първи път идва в Афганистан през 70-те години като стипендиант. Сега два пъти годишно събира малка група смелчаци и заминава за Централна Азия. Клиентите му са предимно лекари, юристи, хора на изкуството, често чужденци. Двуседмичното пътуване струва поне 4000 евро. Защо го правят?

Камински казва, че става дума за покоряване на някакви граници и за психологически reset (пречистване). “Може да отидете в рая на Малдивите, но след седмица ви идва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване