06/27/10 14:22
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция продава острови заради кризата, по евтино от България. А тук?

Гърция има 6000 острова и няколко хиляди километра брегова ивица. И сега правителството се кани да продаде и даде под наем някои от тях, за да намери финансиране в кризата.

Район, подходящ за строителство на о. Миконос е държавна собственост и сега може да бъде продаден. Някои малки острови са оценени на 2 млн. евро. (Българските търговци на недвижими имоти да се замислат – те още предлагат къщи в Бояна на цена около 1 млн. евро). Най-скъп е о. Нафсика с площ от 5000 декара в Йонийско море - 15 млн. евро. Това прави 3000 евро на декар, 3 евро на кв. м. По нашето Черноморие и сега се предлагат парцели по 50-60 евро на кв. м. И те не са в девствена природа – което се цени повече – ами са сред грозни хотели, пристройки и надстройки, с калпава инфраструктура, изобщо – ужасна среда.

И какво се получава – България има няколкостотин километра брегова ивица, която за кратко беше разпродадена, заменена с други земи от вътрешността, раздадена от кметове законно на уж бедни и социално слаби, и застроена набързо за 15-ина години - като на състезание. Няма девствени места с опазена природа. За това се бориха депутати, министри, правителства, парти и коалиции, кметове и общински съвети и – не на последно място – върховни съдии. И нарисуваха върху крайбрежието грозната си физионамия – презастроени плажове със стена от грозни хотели, а в малките селища и градове - домове, плод на кичозно местно архитектурно творчество, със средна височина 3-4 етажа. Да има повече стаи за “курорта”.
И на това отгоре всички искат безумни цени за земя и за калпавите си къщи и хотели. Впрочем, апартаментите и в Солун вече са по-евтини от центъра на София.

Тази фалшива конструкция за цени и имоти съществува в болните глави на домораслите т. нар. инвеститори. Тя няма връзка с реалността. Тези цени и строителство ще се сринат. То и сега някои имоти по Сленчев бряг и др. се предлагат 3 пъти по-евтино отпреди 2 години, но тепърва ще има да падат. И да ги събарят с булдозери.

Как стана така, че Гърция за толкова години свободен пазар си опази плажовете и островите от застрояване, а България започна да застроява с вили крайбрежието още при соца, когато нямаше пазар, а се раздаваше земя по разни постановления?

Излиза, че сме по-алчен и по-калпав народ от гърците. Те и да продадат част от островите, пак ще опазят природата. В България всичко да остане държавно, пак ще го застроят и разпределят с разни финтове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване