06/28/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Американците пак ни вдигат газа - да се вдигнем на протест пред Паметника на американската армия

Иво Инджев

Алчните за печалби американски компании извиха ръцете на България с повишаването на цената на природния газ. Монополистите в снабдяването на страната ни потвърдиха с това прогнозата на своето проамериканско лоби тук, че предстои газова война между България и Америка. В смисъл, че могъщата Америка наистина се кани да смачка зависимата от американския газ от поколения България заради наглостта да не приема безпрекословно американските енергийни проекти на местна почва.

Гърч и уплах основателно разтърсиха нашата малка държава при новината, че с близо 25 на сто скача цената на основната за индустрията ни суровина, която традиционно ни продават американците. Поскъпването е шоково и влече непредвидими като параметри, но явно катастрофални последици за икономиката ни, обединиха се в коментарите си най – големите телевизионни канали.

Американската телевизия Би Ти Ви, както обикновено, не спести обективния си поглед към американската пета колона тук и предупреди, че се очаква поскъпване на хляба („насъщния“, както се изрази репортерът Димитър Анестев). Репортажи показаха работодатели, които вече обмислят нови съкращения, както и работници, които се канят да обявят гладна стачка срещу вероломните американски попълзновения.

Сред най-тежките преки последици за беззащитното пред американския произвол българско население се очертава поскъпването на топлата вода посред лято. Особено в София, а и в други градове. Това се отнася и до парното отопление, което през новия сезон ще се окаже непосилен лукс за толкова много жители на нашата европейска столица, че топлофикациите най-вероятно ще фалират под ценовия натиск на янките.

Крайно време е Америка да престане да спекулира с освободителната си роля в нашата история. Да, като българи сме благодарни за бомбардировките над София, които разполовиха на две националсоциализма по нашите земи и допринесоха за утвърждаването на социализма по-късно, унищожавайки национализма чак до негово уродливо възкръсване в епохата след благотворния Чернобил. Но на тази цинична, типична, уникално американска търговия с исторически капитал, натрупан от позицията на велика сила спрямо една пионка в международния шах (каквато, уви, България е), трябва да се сложи край.

Във връзка със създалата се напрегната газова ситуация предлагам гражданите с българско национално самосъзнание да протестират пред Паметника на американската армия, който арогантно стърчи над българския парламент, както и в подножието неговия пловдивски еквивалент, известен като „Чичо Сам“.

Долу ръцете на американския империализъм от хляба на българите!

И докога далечна Русия, с която сме в близки съюзнически отношения, ще гледа безучастно на американските наказателни мерки – нима не споделяме общи ценности в рамките на евроазиатските организации, към които взаимно и абсолютно равнопоставено принадлежим не само по договор, но и по призвание?

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване