06/28/10 09:50
(http://e-vestnik.bg/)

Васил Филипов: Трябва да има обесени заради цената на газа

Васил Филипов в студиото на бТВ. Снимка: бТВ

- Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз” е в студиото и преди малко каза, че много хора трябва да бъдат избесени. Много крайно ми прозвуча. Става дума за цената на газа. Доколкото виждам анонсите, днес е закритото заседание на ДКЕВР и ще се обсъжда исканото рекордно поскъпване, с 30 на сто, на природния газ от 1 юли. Здравейте.

- Добро утро.

- Много крайно се изказахте за хора, които трябва да бъдат избесени. Какво имате предвид?

- През 50-те години в България са ги стреляли за злоупотреби за 20-30 хиляди лева, тогава. В Китай за по-малко. А в България това въобще не се случва, даже не ги и затварят. Така, че … Краен съм, защото ножът е опрял до кокала и това правителство е изправено пред голямо изпитание не само за себе си, но и за целия ни народ. Докарали сме до просешка тояга. „Булгаргаз” е пред фалит. В сметките се оказва, че и 5 лева нямат.

- Те затова искат увеличение, за да бъде на пазарни цени.

- Аз бих искал тези хора да бъдат изметени и да бъдат разследвани за всичко, което е правено в последните 12 години след мен. Защото докато бях аз всичко е ясно. Дълги години ровиха, разследваха и се оказа, че …

- Какво твърдите?

- Вижте, аз съм твърдял и в миналото. България плаща най-скъпия газ в Европа, тъй като при нас се запази едно статукво на определяне на продажната цена, което …

- Колко е сега на 1 000 кубически метра? 300 и …?

- 300 и нещо. 340 и т. н. Аз искам да Ви обясня подхода. При нас се запази един подход, който навсякъде в Европа е отхвърлен и никъде не се прилага. Това е една формула, която е приета в Холандия. Тя оттам е измислена с цел да се стимулира развитието на газопотреблението и инфраструктурата. Тази формула включва компоненти, които са известни на стоковата борса, на нефтената борса като газьол и мазут. За наше съжаление и за тяхна радост, холандска, Холандия днес е една просперираща държава, там е „Шел” и кой ли още не, Холандия днес е диверсифицирана, има междусистемни връзки поне от 40 места.

- А защо тази формула е била толкова полезна за тях, а твърдите, че нас ни е заклала?

- Защото за онова време, когато е трябвало да се развие газопотреблението са били необходими средства и тогава е проведено, с държавни решения са въведени по-високи цени на газа. Не е имало все още борса. Не е имало това междусистемно снабдяване, тази диверсификация.

- Т.е., тази формула облагодетелства кого?

- Тя облагодетелства монополисти. Тази формула, която се прилага в търговията с България, с „Булгаргаз” тя облагодетелства монополиста „Газпром”. И ние като държава, която не съумя да изгради междусистемни връзки, да се диверсифицира, си остана на място, десетилетия не правим нищо и затова днес ние плащаме близо 3 пъти по-скъп газ, отколкото в Европа.

- Защо тази формула е останала?

- Никъде, това е една от големите тайни в енергийния бизнес, никой никъде не казва, само ние го обявяваме и то няма какво да крием, тъй като ние плащаме най
-скъпо, ние обявяваме цената. Никой друг не си обявява цената, която договаря. Всеки в Европа би се изсмял на тези условия, които „Газпром” ни налага на нас, тъй като „Газпром” ни държи в това състояние ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване