06/28/10 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Вестник “Монд” си избра купувач въпреки Саркози

Въпреки силния натиск на френския президент Никола Саркози Надзорният съвет на вестник “Монд” одобри с 11 гласа “за” от общо 20 офертата, подадена от мецената Пиер Берже, банкера Матийо Пигас и президента на телефонния оператор “Фрий” (Free) Ксавие Ниел за придобиване на престижния всекидневник, съобщи източник, близък до съвета, цитиран от Франс прес. Часове по-рано бе съобщено, че другият кандидат - “Франс телеком” (France Tеlеcom), седмичникът “Нувел обсерватьор” и испанската група “Еспаньол приса” (Espanol Prisa), издател на в. “Паис” - са оттеглили офертата си за мажоритарния пакет акции на вестника. Дуото се ползваше с подкрепата на президента Никола Саркози.

Никола Саркози бе обвинен, че се опитва да “берлусконизира” френските медии, след като лично се намеси, за да спре продажбата на най-влиятелния френски вестник на левите бизнесмени от опасения, че изданието може да се противопостави на преизбирането му.

На 25 юли Дружеството на редакторите на в. “Монд” и журналистите от изданието с огромно мнозинство (91%) подкрепиха офертата на Берже-Ниел-Пигас. Френският всекидневник търси купувач, който ще трябва да рекапитализира силно задлъжнялото издание с 80 до 120 млн. евро. Той трябва да внесе аванс от 10 млн. евро, за да се вземат първоначални мерки срещу задлъжнялостта на изданието. “Ново приключение започва за “Монд” - символ на независимостта на френския печат”, пишат бивши председатели на Дружеството на редакторите в електронното издание на всекидневника. Те определят престижния всекидневник като “общо благо”. Според тях предпочитанието на редакторите и журналистите към офертата на Берже-Ниел-Пигас е послание на доверие към избраните купувачи.

Никола Саркози не искаше всекидневникът да попадне в ръцете на екипа, воден от Матийо Пигас, банкер, който ръководи “Лазар Франс”, и Пиер Берже, дългогодишен партньор на Ив Сен Лоран - и двамата смятани за близки до опозиционната Социалистическа партия. Третият член на екипа - Ксавие Ниел - е телекомуникационен магнат с лично богатство от два милиарда евро.

Десният президент заплаши да оттегли около 45 милиона евро държавни средства, заделени в помощ на преструктурирането на останалите без пари печатници на вестника, ако той бъде купен от водещото трио, тъй като се опасява, че те ще поведат кампанията срещу преизбирането му през 2012 г. Саркози отправи заплахата към главния редактор Ерик Фоторино като го привика в Елисейския дворец.

Според списание “Поан” Саркози изразил неодобрение към Ниел, описвайки го като “воайор”, тъй като той започнал кариерата си с инвестиции в леко порнографско издание в Минител, френския предшественик на интернет. Саркози е крайно чувствителен към информации в медиите и много френски вестници неохотно публикуват статии, които биха опетнили президента. По-рано тази година френските медии пренебрегнаха слуховете, че Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози имат извънбрачни връзки, въпреки че те бяха широко отразени в Европа и в интернет.

Виден член на екипа на Пигас описа заплахата на Саркози като “шокираща”. “Това поведение дълбоко напомня на Силвио Берлускони (италианският премиер и медиен магнат)”, каза той пред “Дейли телеграф”. “Учудващо е, че Франция стигна дотук”. Другите големи всекидневници “Фигаро”, “Еко” и “Журнал дю диманш” са собственост на близки приятели на президента, както и Те Еф1, най-гледания телевизионен канал. Саркози неотдавна промени също закон, който му позволява вече да назначава директора на държавната телевизия.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване