06/28/10 00:05
(http://e-vestnik.bg/)

Сегашното управление ще приключи с катастрофа – какви са възможните сценарии?

Премиерът Борисов с двамата си заместници Дянков и Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Как ще приключи управлението на сегашното правителство? Този въпрос става все по-актуален, а мненията са противоречиви. Привържениците на Бойко Борисов и ГЕРБ си вярват, че ще спечелят втори мандат. Разочарованите, гласували за него, и неговите противници предричат мрачни сценарии.

Докато финансовият министър Дянков упорито твърди, че кризата е приключила през април, в средите на бизнеса смятат, че тя тепърва започва истински и лошото предстои. Разминаването е драстично. Излиза че властта не е в час. Не знае какво става. Или пък бизнесът и хората, останали без работа, не могат да разберат, че всъщност вече са добре и излизат от кризата. Здравият разум сочи, че правият не е Дянков, а потърпевшите.
Какво ще стане? Докъде ще стигне кризата? Какво ще се случи със сегашното правителство? Преди дни в парламента бившият премиер Станишев каза, че ако не се вземат мерки сегашното управление ще приключи по-бързо, отколкото то очаква. Дали е така?

Има наблюдатели, които смятат, че премиерът Борисов ще се кандидатира за президент и цялото управление в момента стратегически работи за тази цел – да крепи положението до есента на следващата година, когато са президентските избори. За целта се харчи фискалният резерв, без да се правят реформи и съкращения на разходи, за да се поддържа положението дотогава. Въпреки че Борисов спомена като евентуален кандидат за президент Цветан Цветанов, после, в типичен свой стил, каза, че и той самият може да се кандидатира. Повечето анализатори са убедени, че Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Това е най-подходящата за него позиция – да се изказва на воля, както обича, без да носи отговорност.
И тази позиция изглежда за Борисов лично спасение от затъвянето на сегашното управление. То накратко се характеризира с провал – само прегласуването на първоначалния бюджет, който предвиждаше 0,7% дефицит, е доказателство за това. Сега се предвижда нов бюджет с близо 5% дефицит. Разминаването е драстично. Правителството не се спрявя нито с приходи, нито с разходи. Реформи няма, има жестоки съкращения и просто неплащане на задълженията на държавата, за да се закрепи временно положението. Но това не може да се отлага безкрайно. Рано или късно някой трябва да плати сметката.

Какво може да очаква обикновеният човек за джоба си, за бъдещето си, при такова развитие на ситуацията?
Първото елементарно предвиждане е, че безработицата ще се увеличи, а заплатите няма да помръднат, дори ще бъдат намалени още тук и там. Ще последва нова вълна от емиграция – за временна сезонна работа или за постоянно. Най-тежко ще е положението през есента и в началото на следващата година.
В тази ситуация малко успокоение е, че цените на недвижимите имоти ще падат още – не само временно, а дългосрочно.

Възможни са затруднения за банките. Поне за някои. Предишното правителство, в момента когато започна финансовата криза преди близо две години, прие решение, че държавата ще гарантира влоговете до 50 000 евро (и еквивалент в левове). Това беше мярка, която успокои населението и гарантира, че то няма да тегли влаговети си от банките. Сега ситуацията е променена. Фискалният резерв се харчи прогресивно и в края на годината ще се стопи от 8 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. Тоест държавата ще има очевидни затруднения да покрие риска за влоговете на населението при евентуални фалити на банки. Възможно е в някакъв момент на паника хората да започнат да теглят парите си и да ги обръщат в евро и долари, и да ги държат вкъщи в брой, уплашени от опасност да фалират банки или да падне валутният борд и да настъпи хиперинфлация – нещо вече познато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване