06/29/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионите от съседния двор - май Студената война не е спирала

Снимка от профила на арестуваната Ан Чапман в руската социална мрежа “Однокласники”

“Не можем да повярваме, че са били шпиони. Та те търсеха училище за дъщерите си и отглеждаха хортензии”, казват съседите от спокойно американско градче на двама от арестуваните в неделя по обвинение в шпионаж. “Фактът, че са замесени толкова много нелегални, беше шок за мен”, твърди Олег Калугин, бившият генерал от КГБ , който емигрира в САЩ. “Това е връщане към старите дни, но дори и през най-тежките години на Студената война, мисля, че не е имало повече от 10 нелегални в САЩ, вероятно по-малко.”

Според ФБР агентите са работили за Службата за външно разузнаване на Русия. Операцията, наречена “Нелегалните”, стартира преди края на Студената война. Руснаците под прикритие са попаднали в полезрението на американските разузнавателни служби преди доста време - още когато президент на САЩ е Бил Клинтън. Заключителната фаза на операцията срещу шпионите се провежда в неделя, 27 юни, и съвпада с посещението на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ. Представители на тайните служби обясняват, че в противен случай заподозрените можело да имат време да избягат.

Арестите са извършени едновременно в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Вирджиния и Масачузетс. Обиските в домовете на агентите продължават през цялата нощ срещу понеделник. На 28 юни срещу арестуваните единадесет са повдигнати обвинения - на един от тях задочно. Единадесетият е арестуван на 29 юни и той е единственият, освободен под гаранция.

Дългият процес тепърва предстои, а засега американските медии съобщават информацията, която може да се открие в публикуваните фрагменти от първото съдебно заседание,в разказите на съседи и познати на разобличените шпиони.

Някои агенти са живели като семейни двойки в различни градове на Източния бряг на САЩ, а други просто са работили в тясно сътрудничество с партньорите си. Всички са имали жилища, коли, банкови сметки, документи, кредитна история, работа, а някои дори деца. И, разбира се, всеки е имал дългосрочна задача да събира информация по теми, представляващи интерес за руските тайни служби. Списъкът на тези теми, според американската страна съдържа различията и преразпределението на влияние в ЦРУ, слухове от Конгреса и Белия дом, външнополитическите планове на САЩ (в частност за Иран и Афганистан), както и разработките на американски учени в областта на ядрените оръжия.

Хийтфилд и Фоли, Масачузетс

Доналд Хауърд Хийтфилд и Трейси Лий Ан Фоли живеят в Масачузетс, в град Кеймбридж, кръстен на британския университет и дом на много студенти и преподаватели от един от най-престижните университети САЩ - Харвардския. Съседите описват Хийтфилд и Фоли като нормална семейна двойка на около 40. Те имат двама синове тийнейджъри, които понякога вдигат шумни купони, но като цяло са възпитани момчета и през зимата помагат на съседите да почистят снега от тротоарите.

Според вестник “Бостън Хералд”, Доналд Хийтфилд е шеф на компанията Future Map Strategic Advisory Services, с дейност определяна като” стратегическо планиране и консултиране на бизнеса и правителства”. Компанията, според нейния уебсайт, има офиси в Париж и Сингапур. През 2000 г. човек на име Доналд Хийтфилд е получил магистърска степен в Харвардския институт по държавно управление “Джон Кенеди”, но ръководството на института не потвърждава, че става дума за същия Хийтфилд.

Доналд Хийтфилд и Трейси Фоли според легендата им са родени в Канада, живеят в САЩ от 1999 г. насам и са натурализирани американски граждани. Въпреки това, ФБР подозира, че фалшивият Хийтфилд е използвал паспорт, издаден на името на починал канадски гражданин. Непряко потвърждение на тази версия е откритото в дома на двойката свидетелство за раждане на Доналд, в което се посочва, че името на майка му е Шърли. През 2005 г. един канадски вестник публикува съобщение за смъртта на пълен адаш на мъжа, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване