06/30/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Скандалът с руските шпиони е с двойно дъно

Случаят изглежда като сценарий от евтин шпионски трилър, но анализатори заявяват, че разбиването на предполагаема руска тайна мрежа в САЩ показва, че шпионажът остава сериозен бизнес, десетилетия след края на Студената война. „Русия продължава да шпионира САЩ, също както други страни, които запазват враждебноста си”, според Ариел Коен, специалист по въпросите на сигурността от Херитидж Фаундейшън. Но той отбелязва, че обвиненията срещу предполагаемите шпиони „припомнят за пародия на книга на британския автор Джон льо Каре от 70-те години на миналия век”.

Тъй като сценарият изглежда наивен, Коен заявява, че „някои по-стари представители на разузнавателната общност смятат, че мрежата има за цел да прикрие много по-сложна шпионска операция в САЩ”. Фред Бъртън, бивш разузнавач от Държавния департамент на САЩ, който сега е вицепрезидент по сигурността на фирмата Стратфор, коментира, че арестите след години на наблюдение предполагат, че мрежата се е доближила до някаква важна информация или е знаела, че е компрометирана.

„ФБР не се е събудило в неделя сутринта и е взело решение да задържи тези хора”, допълва той.„Ясно е, че те може би са се доближили до нещо, което е ценно”, смята той и отбелязва, че шпионската мрежа може да се е „натъкнала на някого с достъп до класифицирана информация или на доставчик в сферата на отбраната”.

Тъй като заподозрените не са обвинени в шпионаж, а в това, че са действащи агенти на чуждо разузнаване, Бъртън заявява, че разследването не е приключено, но прокуратурата „може да образува дело за шпионаж” по-късно срещу групата. „Смятам това за много сложна руска незаконна операция. Но смятам, че ФБР е свършило страхотна работа в залавянето на тези хора”. Бъртън смята, че това е логично да се допусне, че още руски агенти и спящи клетки може да действат на американска територия и че „един от резултатите от тези действия е, че това ще доведе до други хора и ще запълни дупки в други разследвания”.

Американското министерство на правосъдието съобщи, че десет „агента под дълбоко прикритие” са задържани по подозрение в търсене на детайли за американските ядрени оръжия и за външната политика на страната. Петима от обвинените се изправиха пред съд в Ню Йорк и някои от заподозрените очевидно са с руски произход. Според американските данни, шпионската мрежа е била под наблюдението на ФБР от десет години.

Въпреки това случаят изглежда като фантастична история с красива руска агентка, „спящи” клетки и авантюристични действия на публични места, както може се очаква в ерата на Студената война, която приключи с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. „Не е изненадващо, че въпреки добрите отношения, страните продължават своите разузнавателни програми една срещу друга. Това е работата на разузнавателните служби”, коментира Олга Оликър, политически анализатор от Rand Corp. Но тя отбелязва, че случаят все още води до въпроси, защо мрежата е действала в различни градове, далеч от центъра на американското правителство.

„Тази отделна програма действа от известно време, така че е много възможно определена инерция да я е поддържала”, смята Оликър. Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания заяви, че случаят дава усещането за „завръщане в бъдещето”, но показва, че чуждестранните правителства събират информация, дори за съюзниците си, с цел да спечелят предимство в преговори или в други ситуации.

Коен отбелязва, че руската мрежа изглежда е била „до голяма степен останала в Студената война”, но остава причина за безпокойство. „Всякакъв шпионаж представлява опасение. Приятелите не шпионират приятелите си”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване