07/01/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Меглена Кунева: Съдете банките, търсете си правата

Меглена Кунева. Снимка: АП/БТА

- Меглена Кунева е при нас, бивш министър по европейските въпроси, бивш еврокомисар с ресор „Права на потребителите”, в момента съветник на еврокомисаря по транспорта. Тя няма да потвърди или да отрече, но вероятен кандидат-президент. Това стои, според мен, като нещо, което трябва да решите тепърва.

- Продължава да се обсъжда с много голяма настойчивост от общественото мнение, но наистина това не е въпрос на деня. Аз мисля, че човек минава реката тогава, когато стигне моста. (…)

- Може ли някои теми, които имат общо по-скоро с битността ви преди, като еврокомисар по потреблението, защото се постави и днес в студиото въпросът дали, а и вие ще кажете от гледна точка на собственика, дали е проблем, когато законодателно бъде посочено първо да продава земята си, ако иска да я продава, първо на арендатора. Проблем ли е това според вас?

- Много екстремна мярка. Аз виждам логиката да не остава неизползвана обработваема земя, това е правилна логика, но трябва да се види по какъв начин най-добре може да се постигне това. Години наред беше обсъждано междувпрочем да се увеличава данъкът, ако земята не е обработвана или да се намерят стимули за пазара на земя. Тук искам да кажа нещо, което би трябвало всички добре да си го спомняме. От началото на 90-те години се оказа всъщност, че кадастърът и документите за собственост са тези, които пречат хората бързо да започнат с едно активно участие в пазара на земя, т.е. преди да се стигне до тази крайна мярка, която лично аз смятам, че е много екстремна за условията в България, ние имаме недобра атмосфера по отношение на принудата, на, нека да кажем директно – на престъпленията, и аз си мисля, че може да се отиде към друго изкривяване. Много повече бих се радвала…

- Какво – да се изнудват хората от рекетьорски групи, от мутри?

- Аз чувам гласове на тревога в тази посока и съм склонна да ги чуя. Преди да се стигне до мярката на подобна пазарна принуда, аз мисля, че трябва да има пазарни стимули, трябва да се види дали сме изчерпали тези пазарни стимули и дали не можем да ги засилим.

- И чак тогава, така смятате.

- Защото ако нямаш документ за собственост, как ще направиш пазар за земята, ако нямаш кадастър и ако не може в рамките на няколко часа да си извадиш документ, то тогава за какво става дума.

- Разбрах ви. Думата „принуда” споменахте. Мои приятели, колеги споменаха за нещо, което не съм изпитал на гърба си лично, но ми разказаха, че от известно време, ходейки в банки, хора, които имат доброто желание да услужат на свои близки, на свои приятели, да бъдат поръчители, гаранти при вземане на кредит, са принуждавани на място да подпишат съгласие, че те ще са първият човек, от който ще се търси въпросната сума.

- Разбирам.

- А не вторият или третият, това нарушение ли е?

- Знаете ли, логиката е много близка с предишния ви въпрос. Банките, както и тези, които искат да правят голямо и добро земеделие, имат желание да видят пазара по-активен и по-сигурен. Банките решават, че могат да направят това, като принудят поне един човек, който очевидно е състоятелен и може да покрие заема, да подпише пръв, преди всъщност този, който дължи парите. Това обаче никак не е правилно. Те се опитват да решат проблема, че в момента има стотици дела, които банките водят срещу длъжници, които не са се изплатили. Очевидно лесното даване на заеми преди, в момента се обръща против банките, те са печелили преди от това, но сега всъщност губят. Затова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване