07/05/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как Хитлер стана универсален комичен герой в Интернет + видео

Как Хитлер - най-мразената фигура в историята, се превърна в главен комичен герой в интернет, със стотици видеоклипове, изобразяващи неговата бясна тирада срещу… почти всичко, разказва Джоузеф Лиен на сайта на браузъра Опера.

През 2004 г. излиза филмът Der Untergang (”Крахът на Третия  райх”, известен като Downfall на английски). Това е епична драма, която показва края на Третия райх от вътрешността на бункера на Хитлер по време на последните десет дни от живота му. Филмът е оценен високо, както и играта на Бруно Ганц в ролята на Хитлер.

Особено известна става сцената, в която Хитлер започва бясна тирада, когато научава, че нацистите са загубили Втората световна война, и че неговите генерали не са в състояние да следват заповедите му. На 10 август 2006 потребителят на YouTube с ник DReaperF4 качва видеото “Sim Heil: Der untersim”, в което тази сцена е със субтитри на испански език, показващи как Хитлер изпада в ярост срещу липсата на нови функции в демото на Flight Simulator X. на “Майкрософт”

Поради голямото търсене на клипа по-късно той е снабден със субтитри на английски, за да стане достъпен за останалата част от феновете на FlightSim в YouTube. Самата концепция за някога могъщия и вдъхващ страх тиранин, който започва да крещи до припадък и в крайна сметка изпада в отчаяние заради тривиално текущо събитие, се оказва толкова смешна и сравнително лесна за използване, че скоро епизодът “Хитлер разбира, че” набира експлозивно популярност.

Не след дълго дори и “Ню Йорк Таймс” пише за това как Хитлер избухва заради забранен достъп до Xbox Live.

Някои от най-популярните клипове “Хитлер разбира, че” включват:

Хитлер разбира, че няма Дядо Коледа

Хитлер научава за iPad

Хитлер научава за играта Wolfenstein 3D

    Български принос - Хитлер срещу сайта читанка.инфо

Когато питат режисьора на филма Оливер Хиршбигел какво е мнението му за пародията, той казва: “Някой ми праща линка всеки път, когато се появи нов… мисля, че съм виждал около 145! Разбира се, налага се да намаля звука, когато гледам. Много пъти клиповете са толкова смешни, че се смея на глас, смея се на сцена, която аз съм поставил! Не можете да получите по-добър комплимент като режисьор.”

Компанията продуцент, обаче, не изпитва такива топли чувства към видеото и “Константин Филмс” започват да изпращат предупреждения за нарушени права до YouTube през април 2010. Но според американските закони за авторското право такова използване на видеото е допустимо, затова потребителите лесно могат да оспорят  жалбата и да възстановят видеоклиповете.

Иронията в този подход обаче е, че той предизвиква нова огромна вълна от популярност на пародията, включително и направо задължителните клипове “Хитлер разбира, че Хитлер разбира”. А Хитлер като продуцент на Downfall нарежда сваляне на клипа е направо класика.

Тези пародии са отлична комбинация от добре позната история, известност и анахронично съпоставяне. Това в съчетание с лекотата на използване изглежда им вдъхва нов живот години след техния връх. Самият Downfall  е голям филм, затова е добре, че пародиите ще продължат да насърчават хората да го гледат.

Вижте какво се случва, когато Хитлер разбира, че е излязла новата версия на Opera!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване