07/08/10 04:09
(http://e-vestnik.bg/)

Шефът на поща abv.bg Йордан Иванов: Не може някой с карта от МВР да ни каже “дайте”

Йордан Иванов, шеф на пощата abv.bg. Снимка: Иван Бакалов

Йордан Иванов е 26-годишен, продуктов мениджър на най-разпространената българска електронна поща abv.bg. Завършва информатика в НБУ. От 8 години се занимава с програмиране и Интернет.  Последните 6 от тях работи за АБВ Поща (която е част от компанията “Нетинфо”, притежаваща още сайтовете vbox7.com, vesti.bg, sportni.bg и др., и е част от международната компания “Санома интернешънъл”).

- Г-н Иванов, кажете нещо за сигурността на пощата в интернет. Кой може да бърка в нея?

- Съветвам всички да се регистрират в пощата с истинското си име и лични данни, защото, ако някой ви хакне кутията и ви спре достъпа, само с личните данни може да ви бъде възстановена. Най-честата причина за това е като ви  откраднат паролата или някой сам си я издаде. Има и стандартни мошеничества - получават се писма, които искат, за да си потвърдиш акаунта в пощата, да си кажеш паролата. Искам изрично да кажа, че екипът на АБВ никога и по никакъв повод не праща такива мейли и не изисква подобна информация от потребителите си. Освен това паролата не се пази при нас в явен вид, а се криптира и дори и ние не знаем каква е.

- И не можете да влезете в нечия поща с тази криптирана парола?

- Не. Ние не четем писма. Това е тотално безпринципно. Това си е тяхно, на потребителите, лично пространство.

- Но все пак – можете ли?

- Технически писмото е при нас. Но се съобразяваме – пазим кореспонденцията и личните данни на хората неприкосновени.

- А за изключения – когато се разследват престъпления?

- Според българското законодателство, когато предоставяме такава информация, изискваме всички необходими документи и съдебни решения по закон. Не може например да дойде някой от МВР само да си покаже картата и да каже – дайте.

- Какви документи са нужни, за да предоставите данни от нечия поща, ако ги поиска полицията?

- За предоставяне на данни от нечия пощенска кутия е необходимо да се представи съдебно решение. Но дори и съдът не издава лесно такива решения. Трябва да са налице данни за тежко криминално престъпление, за да се стигне до такава мярка.

- Знаете ли за такива случаи?

- Много са редки. Например, ако изчезне дете, имаше такъв случай.

- В последните месеци?

- Рядко се случва. През последните месеци имаме 1-2 такива случая.

- А сигурни ли сте, че при вас в пощата abv.bg няма агент на службите, който тайно да бърка по пощите на хората?

- Не съм забелязал (смее се) някой колега да се държи съмнително… Средната възраст в нашата фирма е 29 години. Няма стари кадри на МВР, вероятността да има бивши агенти на ДС е никаква. И някак програмист и полицай не ми изглеждат много съвместими…

- При интернет доставчиците, които са на пътя на пощата от потребителя до вас, могат да се записват данни. Но е технически невъзможно да се записва целият трафик. А само за пощи възможно ли е да се записва, подслушва?

- Може би за определен човек – да. За определен трафик на пощи – едва ли. Това изисква огромни ресурси. А има и закони. Не могат да те подслушват без да има данни за престъпление и съдебно решение.

- Освен полиция, всякакви престъпници навлязоха в интернет и атакуват пощите, за да се доберат до разни данни. Как можем да се предпазим?

- Който иска, може да използва HTTPS връзка към АБВ пощата си – изцяло криптирана връзка. Влиза се в “Настройки” в пощата и оттам може да се мине на тази защитена връзка. Но криптираната връзка създава и някои проблеми с браузъра “Интернет експлорър” – всичките ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване