07/11/10 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Футболът на Световното ли беше крив или имаше някакви шашми? (Антиконспирация)

Идпанците ликуват със световната купа по футбол
Испанският национален отбор ликува със световната купа по футбол, след като победи Холандия в мъчителен мач, завършил с 1:0 в продълженията. СНимка: ЕПА/БТА

Испания (изненадващо?) ликува със световната купа.

Купени-продадени мачове? Шашми на ФИФА? Глупости – на Световното мачовете бяха истинска битка, макар нивото на футбола да разочарова.
Да се купуват мачове на световно първенство е невъзможно, каквото и да се приказва, дори от футболни експерти.
Защо все пак много зрители още се съмняват, че в класирането има нещо нагласено?
По пътя към финала нелепо отпаднаха фаворитите. Анкетата на e-vestnik (виж вдясно) показа, че повечето читатели в първата фаза на първенството очакваха, че шампион ще е Аржентина или Бразилия, а на трето място като фаворит за титлата поставяха Германия. Нито един от тези отбори не успя да стигне до финал.
Най-нелепо изглеждаше отпадането на Аржентина и на Бразилия. Два отбора, пълни със звезди.
Загубата на Аржентина от Германия 0:4 беше катастрофална. Възможно ли е някой да купи нападателите на Аржентина? Марадона разполагаше с Игуаин (27 гола през сезона в испанското първенство), Меси (34 гола, пак там) и Тевес (23 гола в английското първенство). И суперзвездата Меси да не вкара нито един гол на цялото Световно? Напълно възможно е един нападател да се провали така. Футболът затова е велик театър, защото камерите от време на време показват и отблизо лицата на “актьорите” на терена. Мъчително гледаше Меси в този мач. Стараеше се, не стана.
Ами Роналдо? Нима е искал да не се класира Португалия? Звезда като него да не е луд да се провали на Световно? Да загуби милиони от рекламни договори?
Или пък Уейн Руни, който не вкара нито един гол - да не би да го е направил нарочно?

Диего Форлан надмина по популярност някои далеч по-големи звезди и ще спечели от това. На него играта му вървеше и отборът му стигна далеч. Каквото и да се приказва, във футбола има шанс. И тази знаменита греда на Форлан в последната секунда на мача с Германия – можеше да бъде гол. Както и няколко фатални пропуски на бразилците в мача с Холандия.
Вярата, че можеш да купиш мач или няколко футболисти от някой отбор на световно първенство, е наивна. Кой от тези бразилци ще продаде страната си, ще провали кариерата си, ще си свали цената на футболния пазар, за да вземе пари в брой? Колкото и много да са те, не са повече от възможността да се докажеш като звезда, което води след себе си много повече пари.
И германците ли се продадоха срещу Испания? И не е ли логично, че европейският шампион Испания стана световен шампион? Някак потвърдиха класата си, макар да не показаха най-красивия и резултатен футбол.

Конспиративни глупости - ФИФА определяла световния шампион, първенството било нагласено. Семки за чоплене от запалянковци. Та звездите във футбола вече са толкава силни и ухажвани, че винаги някой може да си позволи да каже пред медиите – “Опитват се да ме подкупват” – и да направи скандал. Няма нито един такъв досега. Не е възможно да върви такава повсеместна корупция и никой досега да не се обади.

Единственото, с което може да се влияе по време на такова първенство, това е съдийството във фазата на елиминациите. Една дузпа или изгонен играч, в определен момент, могат да решат мач. На всяко първенство има такива случаи, но те обикновено са съдийски грешки. И на това имаше. Отмененият гол на Англия срещу Германия беше скандал. Но не реши мача, германците победиха достатъчно убедително, надиграха ги. И Англия показа отначало докрай ялов футбол на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване