07/12/10 11:41

Кой лобира в полза на изменението на законите за земеделските земи?

С предложението си да забрани строежа на ВЕИ проекти върху земеделски земи и да задължи собствениците на земи да продават първо на арендаторите си, Министерството на земеделието и храните и парламентарната комисия по земеделие и гори предизвикаха вълна от недоволство от страна на ВЕИ сектора и собствениците на земеделски земи, които заявиха, че предложените мерки стигат твърде далеч и са прекалени, ненужни и дори противоконституционни.

В отговор на критиките срещу измененията на законите, министър Найденов и председателя на комисията Десислава Танева, заявиха, че това са просто лобисти, които защитават собствените си интереси. Но дали е така наистина? Срещу законопроектите се обявяват асоциациите за възобновяема енергия, ветроенергийните и фотоволтаичните асоциации, индустриалните организации, чуждестранни търговски камари и дори сдружения на собственици на земеделски земи. Може и да е така, но лобирането против закона се прави открито и с ясни аргументи. Истинският въпрос е, от къде идва лобито в подкрепа тези два противоречиви законопроекта?

Не би ли трябвало защитниците на измененията да се чуват също толкова ясно, ако не и повече? Това би било логично. Въпреки това с изключение на самотния глас на Българската асоциация на земеделските производители, трудно бихме намерили изрични изявления в подкрепа на проектите. Как е възможно? Отговорът се крие в същата тази Асоциация на земеделските производители. Интересен факт е, че бившият изпълнителен директор на асоциацията е не кой да е, а настоящият заместник-министър на земеделието, Светлана Боянова, която е ревностен защитник на законопроектите. Нещо повече, съпругът й оглавява Държавния фонд Земеделие, а както фондът, така и асоциацията получават средства под прекия надзор на министерството на г-жа Боянова. Лобистът стана министър.

Това е само едно изключение, би си казал обикновеният читател? Не точно. Предшественикът й, Преслав Борисов, автор на поне един от двата противоречиви закона, приключи кариерата си със скандал заради обвинения в конфликт на интереси и съмнения за лобизъм. А неговото семейството е един от най-големите арендатори на земеделска земя в района на Добрич. Скоро след това, същата участ споходи и парламентарния секретар на г-жа Боянова, Симеон Манасиев. Неговото семейство пък е притежава най-голямото свиневъдно стопанство в страната.

И това е само началото. Интересен факт е, че Десислава ТТТТанева, която управлява парламентарната комисия по земеделие с желязна ръка и закриля младата г-жа Боянова като кръщелница по време на изслушвания в парламентарните комисии, има своята собствена интригуваща история. Едва на 23 години тя се присъединява към Мел инвест Холдинг, бившето държавно земеделско дружество, свързано с групировката ТИМ и Прокопиев. И само две години по-късно, на 25 години, г-жа Танева се превръща в най-влиятелната жена в индустриализираното земеделско производство в страната. Но благодарение на видните си поддръжници, оставащи на заден фон, кариерата й не спира до тук.

С помощта на небезизвестния кмет на Сливен, Йордан Лечков, абициозната дама стига до върха на Общинския съвет в Сливен. И накрая, миналата година новоизбраният министър-председател Бойко Борисов издига кандидатурата на г-жа Танева за министър на земеделието. Тя отказва. Защо? Конфликт на интереси, по нейни думи. Не е трудно конфликтът да бъде открит, като имаме предвид че бизнес дамата е посочила поне 26 фирми в парламентарната си декларация за конфликт на интереси. Г-жа Танева работи в множество сфери от тютюневия бизнес до земеделие и свиневъдство. Преди по-малко от година, тя дори успява да продаде соларен проект, разработен от нея самата върху земи, нейна собственост. Между другото, става въпрос за земи трета категория.

В тази връзка декларацията относно наличие на конфликти на интереси на елегантния и красноречив заместник на г-жа Танева, Емил Димитров също съдържат интригуваща информация. Докато списъка на участието му във фирми намалява значително преди влизането му в Парламента, тези на майка му пропорционално се увеличават. Г-н Димитров, за когото се твърди, че е не само собственик на хотел, но и един от най-богатите депутати, в момента притежава участие, по негови думи, във фирми без дейност и фирми в съдружие с руски бизнес партньори. През септември 2009 г., малко след встъпването на новото правителство, г-н Димитров, срещу все когото все още се чуват обвинения в незаконни замени на земи в съседство с негов хотел, обединява сили с г-жа Танева. По средата на скандала около замените, извършени от предишното правителство, тандемът Димитров-Танева внася предложение пред заместник-министъра на земеделието, проф. Костов, да се позволи на „инвеститори с добри намерения” – несъмнено визирайки самите себе си – да продължат строителството върху заменени територии. Г-н Костов отказва. Очевидно намеренията на двамата не са достатъчно добри.

Какъв е изводът тогава? Може би е крайно време е опозицията срещу законопроектите да намери своите депутати и министри, за да даде шанс на разумните аргументи и откритата обществена дискусия. И вероятно скоро и други висши правителствени чиновници да последват участта на Преслав Борисов и Симеон Манасиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване