07/14/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Маневри на НАТО в Крим пак смущават Москва

Украйна започна в Крим съвместно военно учение с НАТО “Сий брийз 2010″, което ще продължи до 23 юли. Основна тема ще е подготовката за международна антипиратска операция. Маневрите “Сий брийз” се провеждат от 1997 г. насам. Както и преди, тази година в тях са допуснати да участват не само военни от държавите членки на НАТО. Освен САЩ, Германия и Турция, в списъка на участниците виждаме представители на Грузия и на Молдова. Идната година в учението може да се включат и руски военни, а сега Москва е изпратила наблюдатели.

Натовските учения в Крим традиционно се посрещат с протести от редица политически сили в Украйна, включително от комунистите, а също и от повечето жители на полуострова. Ще отбележим, че ученията от серията “Сий брийз” в акваторията на Черно море остават в полезрението както на московските, така и на киевските политици, а техният арсенал от спекулативни маневри не отстъпва на военния.

Допреди година чувахме от Москва, че самото провеждане на натовски учения в Крим логично държи нащрек руското ръководство. Днес обаче са факт историческите споразумения за срока на пребиваване на руския Черноморски флот в Севастопол. Спектърът на двустранните политически отношения с Украйна вече не е черно-бял, откроиха се нюанси и Москва реагира доста спокойно на това, че сили на алианса участват в черноморско учение. Без никой да се притеснява, че нареждането за “Сий брийз 2010″ е подписано още от Виктор Юшченко, вече бивш президент на Украйна. А законът за допускане на чуждестранни войски в страната бе приет в края на май от Върховна рада, контролирана вече от днешния украински лидер - Виктор Янукович.

Ще припомним, че миналата година маневрите “Сий брийз” не се състояха, тъй като Радата забрани на чуждестранните военни да влязат на украинска територия. През 2008 и 2006 г. поредните учения бяха осуетени заради масови протести на кримското население, предвождано от “местните” комунисти. Тези дни техният лидер Леонид Грач уверено заяви, че маневри на НАТО в Крим няма да има и сега. “Независимо че Партията на регионите успя да промъкне през парламента закон да бъдат допуснати в страната за участие в девет учения, включително “Сий брийз”, в Крим няма да има военнослужещи от чуждестранни армии”, съобщи той.

Нека посочим, че на 3 юни Янукович издаде указ, с който възложи на кабинета да осигури през 2010 г. своевременно допускане на чуждестранни военни подразделения в Украйна за участие в многонационалното военно учение “Сий брийз”. Документът предвиждаше в рамките на украинско-американските маневри през периода юли-октомври в страната да прекарат до 30 денонощия военни подразделения от САЩ (до 450 военнослужещи със зачисленото им стрелково оръжие, военна техника, 1 кораб, до 2 самолета, 1 хеликоптер, до 10 единици колесна техника), Германия, Дания, Грузия, Молдова, Турция, Азербайджан, Белгия, Полша, Румъния и Гърция (до 500 военнослужещи, до 15 кораба, 1 подводница и до 4 хеликоптера).

Според експерти, това ще са най-мащабните многонационални военни маневри на украинска територия през последните години. Тази година Украйна е изпратила на учението почти целия си флот -16 кораба и катера. Още в неделя в акваторията на базата пристигнаха спасителният буксир “Кременец”, корветата “Тернопол” (спусната на вода през 1992 г. - бел. на Прайм-ТАСС), базовият миночистач “Мариупол” и ракетният катер “Приднепровие”. Освен това, на рейда в Одеския залив е закотвен най-големият десантен кораб от украинския флот “Костянтин Олшански”.

Руският флот също ще присъства на учението, но в ролята на наблюдател. Източници на редица украински медии в министерството на отбраната предполагат, че Русия ще демонстрира военната си мощ на маневрите догодина. По време на сегашното учение ще се отработва взаимодействието между силовите и правоохранителните органи на различни държави в борбата срещу тероризма, пиратството, незаконното разпространение на оръжието за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване