07/16/10 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Газовото находище на Израел - нов повод за война?

Израелска сонда край Хайфа. Снимка: грийнпрофет

Откриването на гигантско находище от природен газ на по-малко от 100 мили от брега на Израел изглежда като голяма новина за изложената на дипломатически и военни атаки страна. Намирането на газ ще засили енергийната сигурност на Израел, който ще може да стане важен износител на газ, и ще допринесе за благосъстоянието на неговата икономика. Но може и да стане претекст за следващата война в Близкия изток.

Десет години след израелското изтегляне от Южен Ливан “Хизбула” се стреми да се сдобие с причина, която да позволи на групировката да продължи “освободителната война” срещу Израел. Наистина съществуват онези ферми Шебаа до северната израелска граница, които според международното право принадлежат на Сирия, а не на Ливан.

Но като че ли нито ливанското население, нито Сирия са склонни да възпламенят района заради територия с размерите на една пета от увеселителния парк “Дисни уърлд”. Трябва да бъде намерено нещо от по-голяма стратегическа важност, за да бъде възродена “съпротивата”. Ето затова само дни след като Израел обяви за откриването на газа, “Хизбула” изрази претенции, че находището навлиза в ливански води и че няма да позволи Израел “да заграби” газовите ресурси на Ливан.

Откритието осигури свеж вятър в платната на “Хизбула” и му даде ново основание за борба и нова възможност да навреди на израелската икономика. Нещо повече - с откриването на нов фронт в Средиземно море “Хизбула” се сдобива с легитимно право да бъде въоръжена. Даже нешиитските общности в Ливан признават ролята на “Хизбула” за защитата на ливанските води. Наскоро друзкият лидер Уалид Джумблат каза, че оръжията на “Хизбула” “са важни за защитата на петрола в ливанското море и националните ресурси на страната”.

В изказване миналия месец по случай 10-годишнината от израелското изтегляне лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала за пръв път се съсредоточи върху морския вместо сухопътния военен потенциал на групировката му, като се похвали, че “Хизбула” е готов “да изтрие бойния флот на Израел”. На нарастващият интерес на “Хизбула” да развие възможностите си по море не бива да се гледа лековато. Групировката вече има обучени в Иран морски командоси и подводни лодки. По време на Втората ливанска война през 2006 г. “Хизбула” атакува и нанесе тежки повреди на една израелска корвета, използвайки противокорабна ракета “C-802″.

Няма да бъде изненада, ако през следващите няколко месеца “Хизбула” подобри тактическите си умения по море чрез придобиване на нови оръжия или случайни сблъсъци с израелския боен флот. Прииждащите флотилии под лозунга “Свободна Газа” дават възможност на бойците на “Хизбула” да наблюдават отблизо израелските ВМС в действие и да установят слабите им точки. Впоследствие, когато по източното Средиземноморие се появят кораби сонди, тръбопроводи и други инфраструктури, свързани с газовите операции на Израел, “Хизбула” ще може да намери голям брой леки мишени за атакуване. Подобни нападения лесно могат да ескалират в регионална война, в която да бъдат въвлечени съседни страни като Сирия, Турция и Иран.

Докато администрацията на Обама е погълната от катастрофата край бреговете на САЩ, тя ще трябва да обърне внимание и на развитието на събитията край бреговете на Израел. И то не само защото американската сондажна компания “Ноубъл енерджи” (Noble Energy) притежава 40 на сто от смесената газова компания, а това означава, че американски граждани, работещи по сондажите, не са в безопасност.

Спорове относно достъпа до офшорен газ има по целия свят, напр. в Каспийско море, Източнокитайско море и Северно море. В някои случаи те даже включват военни сблъсъци. Но пълноценните войни заради природни изкопаеми винаги са били избягвани. В случая с източното Средиземноморие изходът може да бъде съвършено друг. Причината е в това, че във всички изброени по-горе случаи замесените страни са заинтересувани от газа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване