07/18/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Проблем 2012″ - ще се разпадне ли тандемът Путин - Медведев?

в. Независимая газета

Путин и Медведев. Снимка: руск

Факторът “Единна Русия” може да изиграе ключова роля в решаването на политическия “проблем-2012″, който става все по-горещ. Възможните сценарии за включване на партията в тази интрига предвиждат по-специално да бъде преодоляна традицията за безпартийност на руските президенти и партията на властта да се трансформира от парламентарна в президентска. “Проблемът-2012″, който става все по-актуален, е пряко свързан с една неизбежност - да бъде разрушен днешният субектен характер на “кремълския тандем”. Създаден за решаване на “проблема-2008″, той е слабо подходящ за отговор на предизвикателствата, пораждани от новия президентски цикъл.

Ето една от принципните разлики между 2008 и 2012 г.: днешната формула на тандема бе разработена специално за Владимир Путин, прекарал вече в Кремъл двата мандата, отпуснати от конституцията. Приемникът му Дмитрий Медведев има само един мандат на руския Олимп и в този смисъл взема “ограничено участие” в тандема. С оглед на демонстрираните все по-агресивно поредни президентски амбиции на премиера, който контролира не само кабинета, но и парламентарното мнозинство, приближаването на 2012 г. изправя Медведев пред проблема да намери нов баланс в тандема или да го унищожи, осигурявайки си повече политически предимства. Последното не е упрек към Медведев, тъй като уклонът в полза на Путин в тандема е очевиден и развитието му неизбежно ще разруши модела на този политически дует още към края на 2011 г.

Засега се налага впечатлението, че Дмитрий Медведев се опитва да възстанови равновесието в тандема, използвайки външния фактор. Това сочат на първо място енергичните усилия на президента за развитие и укрепване на личните му отношения с американския лидер Барак Обама. Също и фактът, че във вътрешнополитическия дневен ред все още фигурира тезисът за структурна модернизация (за нея пък със сигурност не би стигнал един президентски мандат), а се предвижда и включването на американски гаранти в инициативата (в проекта “Сколково” участват няколко големи компании от САЩ).

Колкото и да са важни обаче тези външни фактори, трябва да признаем, че е малко вероятно да се намери приемливо и сигурно за Медведев решение на “проблема-2012″ (сиреч той да повтори “подвига на Путин” с двата президентски мандата), без радикално да се преформатира вътрешнополитическата архитектура на Руската федерация. Става дума най-вече за отказ от принципа, според който държавният глава е безпартиен. Този принцип навремето бе въздигнат в ранг на политически императив от Борис Елцин, който се отказа от членството си в КПСС и не пожела да се обвърже с някакви нови партийни окови. Путин, запазил формално безпартийния си статут, тръгна по същия път.

Безпартийността обаче невинаги означава едно и също. За разлика от Медведев, безпартийният Путин изцяло контролира най-голямата политическа партия с квалифицирано мнозинство в Държавната дума, а на практика и във всички местни законодателни събрания. Безпартийният Медведев не разполага с подобни възможности. Днешното сезонно изостряне на настроенията сред електората откроява този недостиг на влияние и ресурси с особена яснота.

Като изход от ситуацията действащият президент може да се откаже от принципа за безпартийност. По-точно, да стане член на “Единна Русия” (тъй като днес е нереално да бъдат създадени алтернативни политически структури, съпоставими с тази партия по влияние и ресурси). Какви ще са последиците от тази стъпка на Медведев? С оглед на статута му изглежда малко вероятно, че властовата партия ще откаже да приеме за свой член руския президент. А влизането на Медведев в “Единна Русия” незабавно ще разруши путинския монопол върху лидерството в партията, защото държавният глава със сигурност няма да остане редови партиец.

След като Путин е безпартиен лидер на “Единна Русия”, появата на партиен президент в редиците й на практика неминуемо ще осигури на Медведев най-малко мястото на втори вожд в партията на властта. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване