07/19/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Египет и Саудитска Арабия - кой идва след престарелите автократи

Крал Фахд и Хосни Мубарак. Снимка: нюзтайм

Съдбата на двете най-важни държави в арабския свят се намира в ръцете на остарели автократи. За Хосни Мубарак, 82-годишен генерал от авиацията, който управлява Египет още от 1981 г., се твърди, че е тежко болен. Смята се, че саудитският крал Абдула, който седна на трона на най-богатата арабска държава преди пет години, но дърпа конците от по-рано, е на 86 години. Старицата с косата скоро ще донесе промяна и в двете страни.

Двамата старци може и да успеят да овладеят предаването на властта. Президентът Мубарак подготвя почвата за сина си Гамал. Посоченият за престолонаследник от крал Абдула принц Султан, един от 18-те му живи братя, отдавна боледува, но резервни варианти не липсват. Благодарение на продължаващите десетилетия репресии опозицията в Египет е в летаргия, а тази в Саудитска Арабия - безгласна. Също поради репресиите обаче и двете страни са склонни към насилие и хаос. Предаването на властта в автокрациите често е съпроводено с нестабилност.

Съдбата на тези две страни е от значение за Запада поради две големи причини - енергетика и сигурност. Египет и Саудитска Арабия са надеждни съюзници, макар и да имат немалко недостатъци. Ако те се препънат, интересите на Запада в региона ще бъдат застрашени. Затова тези режими трябва да бъдат насърчавани да либерализират икономическите и политическите системи в страните си, така че промяната там да носи надежда, а не страх.

Какъв е проблемът им?

Проблемът на арабското управление в никакъв случай не се ограничава в тези две големи държави. През последните няколко века арабските общности, някога превъзхождали всички останали в редица области като астрономия, алгебра, архитектура и инженерство, изпаднаха в стагнация и разложение. Макар и благословени с богатство от природни ресурси и най-вече петрол, който направи арабските династии и подчинените им елити много богати, докато в немалко случаи народите продължават да тънат в нищета, в малко арабски държави без петролни залежи икономиката процъфтява, или народите им се радват на обществените услуги и свободи, които по други места се приемат за даденост.

От 22-те членки на Арабската лига нито една не е стабилна и напълно функционираща демокрация. Крехкият и сложен Ливан може би се доближава най-много до това, въпреки смъртоносните съперничества между секти и кланове и липсата на единна армия, която да може да контролира цялата територия. След свалянето на Саддам в Ирак имаше истински многопартийни избори, но страната е затънала в корупция, насилие и междурелигиозни борби. Палестинците гласуваха на честни и открити избори през 2006 г., но победителите, ислямистите от Хамас, не бяха допуснати до властта.

Няколко други държави, като Мароко и Кувейт, имат многопартийни системи, но монарсите държат юздите. А там, където монархията е дала път на републиката, нови династии, като сегашната в Сирия и може би утрешната в Либия, като цяло държат властта. Дори субсахарска Африка има по-добро досие по отношение на електоралните свободи.

Колкото и да са стари владетелите на Египет и Саудитска Арабия, те са направили редица подобрения. Макар и със закъснение, египетската икономика започна да расте доста бързо. Саудитският крал образова народа си, дори жените - макар че все още не им разрешава да карат кола. Той похарчи над 12 милиарда долара за създаването само на един университет край пристанището Джеда на Червено море, а междувременно налива още много милиарди в амбициозни проекти като високоскоростни железници, от които ще се ползват всички.

Но затворените политически системи в Египет и Саудитска Арабия, несигурността, породена от борбите за власт в династиите и корупцията, присъща на просмуканите с култура на протежиране автокрации, все още често водят до заговорничене по високите етажи на властта и недоволство, което може да прерасне в гняв в подножието. Тази ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване