07/20/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Германия се разделя с военната повинност

Наборни войници от Бундесвера. Снимка: официален сайт

Някъде между 18-та и 23-та им годишнина почти всички граждани на Германия са повикани в някой от 59-те наборни центъра, за да бъдат претеглени, измерени и прегледани. Близо половината от тях ще бъдат признати за негодни за военна служба. По-голямата част от останалите ще изберат невоенната “обществена служба”.

Накрая ще останат към 70 хиляди мъже годишно, които ще преминат деветмесечно обучение в Бундесвера. (Жените са изключени от набора.) Германия запази редовния набор дълго след като повечето европейски страни го отмениха (най-скоро това стори Швеция, на 1 юли т. г.). “Гражданите в униформа - опора на обществото” е част от следвоенната идентичност на страната.

Това скоро може да се промени. Този месец германският парламент прие закон, който съкрати от девет на шест месеца срока на редовната военна служба. Това бе плод на труден компромис между партньорите в управляващата коалиция. Християндемократическият съюз (ХДС) и баварският му събрат Християнсоциалният съюз (ХСС) смятат редовния набор за “крайъгълен камък” на обществото. Либералната Свободна демократическа партия (СДП) го възприема като “масирана намеса в свободата на младите хора”, казва Елке Хоф, депутат от тази партия в Бундестага.

Намаляването на срока на редовната служба на шест месеца може да бъде прелюдия за нейното отменяне. “Има толкова много затруднения” пред срочната служба, “така че не можем да я оставим задълго”, казва Хилмар Линенкамп от Германския институт по международна политика и сигурност, базиран в Берлин мозъчен тръст.

Главното основание за редовния набор - заплахата от нашествие на конвенционална армия - изчезна с разпадането на Съветския съюз. Сега устоите на редовната служба са разклатени от две нови обстоятелства. Първото е, че парите, които никога не са достигали, намаляват. Новият правителствен пакет за съкращение на разходите с 80 милиарда евро включва и орязване на бюджета за отбрана с 8,3 милиарда евро за период от четири години. Второто е, че министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, енергичен човек с дух на кавалерийски офицер, има склонност да потъпква табутата или най-малкото да ги заплашва. Старите проблеми придобиват нов облик.

Най-големият е, че Бундесверът не е адекватен на задачите, които му предстоят. Със своите разположени в чужбина 6700 от общо 250 хиляди военни той е “на границата” на потенциала си, каза Цу Гутенберг. Бундесверът не се стреми да бъде като американската или британската армия, които имат големи експедиционни традиции и могат да държат значително по-голям дял от своите войници на бойното поле. Но за да бъде по-полезен съюзник, Германия трябва да се постарае. Бундесверът все още харчи милиарди за въоръжения, поръчани още по време на Студената война, които са безполезни срещу неуловими бунтовници като талибаните.

Някои промени бяха направени. Бундесверът е с два пъти по-малка численост в сравнение с края на Студената война и е третият по размери доставчик на войници в оглавяваните от НАТО сили в Афганистан. Но промените не са достатъчни. Цу Гутенберг иска той да стане “по-професионален, по-бърз и по-гъвкав” и да бъде в състояние “да изпраща наши войници навсякъде по света”, както казва министърът пред списание “Шпигел”.

Редовният набор е пречка за това. Срочнослужещите не могат да бъдат пращани в чужбина. Те струват на Бундесвера около 400 млн. евро годишно; тяхното обучение и организиране обвързва 10-20 хиляди професионални войници, които иначе би могло да бъдат разположени другаде с по-голяма полза. Цу Гутенберг, въпреки че е член на привърженика на редовната служба ХСС, иска да сложи край на наборите, но преди това трябва да убеди консерваторите или да каже с какво ще го замени.

Това ще бъде болезнено, ако се случи. Редовният набор е залегнал в конституцията, поради което реформаторите говорят за неговото “суспендиране”, а не за премахването му. Според ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване