07/21/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Британският премиер в САЩ - от специални отношения до ритуал без съдържание

Дейвид Камерън се надява, че първата му визита във Вашингтон като британски премиер ще демонстрира процъфтяващото му приятелство с президента Барак Обама, но тя може да се окаже помрачена от проблемите на “Бритиш петролиъм”.

Вината на Би Пи за петролното замърсяване в Мексиканския залив и спекулациите за евентуална роля на британската петролна компания за освобождаването от шотландски затвор на атентатора от Локърби усложни двустранните отношения в навечерието на визитата.

От канцеларията на Камерън се опитаха да омаловажат проблемите, като заявиха по-конкретно, че въпросът защо бе позволено на неизлечимо болния от рак либиец, осъден за взривяването на самолета на ПанАм през 1988 г., да се върне в родината си, наистина може да бъде повдигнат на разговорите, но не е от първостепенно значение.

Говорител на Камерън отбеляза, че в центъра на вниманието ще бъдат големите проблеми, по които двете страни имат общи интереси: Афганистан, глобалната икономика и Близкия изток, пише Ройтерс.

В Сената на САЩ сега се повдига въпросът за ролята, която е изиграла “Бритиш петролиъм” при освобождаването на либиеца Абделбасет ал Меграхи. Той излежаваше доживотна присъда в шотландски затвор по обвинение, че организирал взривяването на самолет на Пан Ам над шотландското селище Локърби. В САЩ се твърди, че БП е лобирала за предсрочното му освобождаване, за да си осигури договор за добив на нефт в Либия.

В. “Гардиън” пише, че тази визита е ритуална и се извършва по традиция от всеки новоизбран британски премиер, но отдавна е изгубила съдържателната си страна. Специалните отношения със САЩ, които са толкова ценни за Лондон, залязват в момент, когато войната в Афганистан е в заключителен етап, отбелязва вестникът.

За Вашингтон Великобритания отдавна вече не е предмостие в Европа. За президента на САЩ отношенията с ЕС като цяло са далеч по-важни от тези с Лондон. Нещата биха могли да са далеч по-зле, пише в. “Вашингтон пост”. Представете си, че БП беше държавна петролна компания. Вместо да обсъждаме въпроса с некомпетентен изпълнителен директор, щяхме да го обсъждаме с протекционистки настроен премиер.

По отношение на БП това е само хипотетична ситуация. Има обаче много държавни компании, които сондират за петрол в американски и чужди води. Следващият петролен разлив може да е нещо повече от икономическа и екологична криза. Той би могъл да е дипломатическа криза, отбелязва вестникът.

Петролният разлив на БП и без това породи напрежение между САЩ и Великобритания. Президентът Обама бе обвинен от британски медии и официални лица в ксенофобия, водене на кампания на омраза и по-общо критики срещу британците. Британският премиер Дейвид Камерън е критикуван, че не заема по-твърда позиция в защита на БП. В момент, когато според някои е дошъл краят на “специалните отношения”, караница около БП не е това, от което се нуждае приятелството, пише “Вашингтон пост”.

В навечерието на срещата в Белия дом с президента Обама премиерът Дейвид Камерън се намеси в скандала с предполагаемото лобиране от БП за споразумение между Великобритания и Либия за трансфер на затворници с думите, че смята освобождаването на осъдения атентатор от Локърби от шотландски затвор миналата година за напълно и изцяло погрешно, пише “Ню Йорк таймс”.

Бритиш петролиъм потвърди по-рано, че е лобирала пред правителството на лейбъристите за трансфера на затворници, защото имала опасения, че забавянето на решение по този въпрос ще навреди на нейната сделка с Либия за офшорни сондажи. Тя обаче отрича да е била замесена в разговори за свободата на либиеца.

Британският “Таймс” пише на първа страница, че Камерън ще срещне гнева на Обама заради “споразумението” на Бритиш петролиъм с Либия. Белият дом предупреди, че президентът Обама ще повдигне въпроса за т.нар. сделка “петрол срещу тероризъм” на разговорите с премиера. Според “Индипендънт” с пристигането на Камерън в САЩ Вашингтон обявява примирие ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване