07/21/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Журналисти стават терористи с нов законопроект на Медведев

Дмитрий Медведев и Рамзан Кадиров в Чечения. Снимка: ядрин

Антитерористичен законопроект внесе в Държавната дума руският държавен глава Дмитрий Медведев. Най-важният момент от президентската инициатива е, че в наказателния кодекс се въвежда нов вид престъпление - помагачество на тероризма, което ще се наказва с лишаване от свобода до 20 години.

На това “помагачество” обаче се дава твърде широко определение, посочва “Независимая газета”. Експерти, помолени за коментар, изразили недоумение “от една толкова странна корекция в наказателния кодекс”, други изразили опасение, че тя може да засегне например хора от медиите.

Изданието припомня, че още в началото на април Медведев говори за помагачеството при терористични престъпления пред лидерите на парламентарно представените партии в Русия. Президентът заяви, че “трябва да бъде създаден модел, при който всеки, който помага - няма значение какво точно прави, дали вари супа или пере дрехи”, да носи наказателна отговорност за извършено престъпление.

Промените в закона са формулирани така, че ще се наказват не помагачите, а помагачеството - сиреч следователите ще определят кои лица са замесени в престъплението, изтъква “Независимая газета”. “Въвежданият нов състав на престъплението явно може да бъде тълкуван доста широко”, коментира за всекидневника бившият съдия Вадим Соловьов, шеф на юридическата служба на руската комунистическа партия.

Той не изключва възможността да се търси отговорност за помагачество от журналисти. “Както знаем, медиите у нас са виновни за всичко - и за вилнеещия тероризъм, и за това, че представят една действителност, различна от желанията на властите”, казва юристът. Негов колега от руския Независим институт за правни проучвания заявява, че авторите на поправките в кодекса са проявили глупост и юридическа неграмотност.

Адвокатите ще намерят как да използват тези определения с широк обхват, прогнозира той. Според експерта, евентуалните промени ще облекчат наказанията на терористите и същинските им помагачи, вместо да ги направят по-сурови, пояснява “Независимая газета”. Ако руските депутати одобрят проекта, без да го коригират, сред помагачите, заслужаващи затвор, може да се наредят и хора, които изобщо не са имали представа, че помагат за извършването на терористичен акт, предупреждава “Комерсант”.

Според вестника, Медведев допълва кодекса със специална забележка, предвиждаща, че понятието помагачество включва между другото и “съдействие чрез съвети, указания, предоставяне на информация”. Президентската поправка обаче не включва думата “умисъл”, а човек може да бъде признат за помагач на терористи, само след като се докаже в съда, че умишлено е съдействал за извършване на терористичен акт, заявил за “Комерсант” Генадий Гудков от комисията по сигурността в Държавната дума.

Ако поправката се приеме в сегашния й вид, в Русия “ще започнат да съдят за помагачество когото и за каквото поискат”, коментира руски правозащитник, цитиран в статията. “Комерсант” добавя, че Медведев не предлага антитерористични инициативи, свързани с медиите - само увеличава глобите за “публични призиви към осъществяване на терористична дейност или публично оправдаване на тероризма” и максималните присъди за “призиви с използване на медиите” - от 5 на 7 години затвор.

Председателят на Думата Борис Гризлов обеща президентските поправки да бъдат приети в най-скоро време, информира “Ведомости”. Основната им цел е да се опрости процедурата, по която се наказват служители в органите на реда и чиновници от Северен Кавказ, от които изтича информация към терористите, а също и други техни помагачи. Това посочва в коментар за изданието експерт от руските тайни служби.

Московски адвокат подчертава пред вестника, че след приемането на поправките ще е по-лесно помагачите да бъдат хвърляни в затвора, вече дори без да е извършен атентат. От правна гледна точка обаче те изглеждали “парадоксално, защото ще може да се наказва и помагачеството спрямо помагачи”. В руския наказателен кодекс и без това си имаше достатъчно членове, за да се наказват помагачите. В Кавказ обаче кодексът отдавна не действа, допълва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване