07/25/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Единството на Испания отново е под заплаха

Нова кампания за повече права за самоуправление в североизточния испански район Каталония засилва безпокойството, че центробежните сили може в крайна сметка да доведат до разпадане на испанската държава.

“Независимост” и “Сбогом, Испания” гласяха някои от лозунгите, издигнати от демонстрантите на състоял се наскоро в каталонската столица Барселона митинг, в който участваха над 60 000 души. Митингът, на който преобладаваха лозунги, призоваващи за независимост, бе протест срещу решение на испанския Конституционен съд за ограничаване на автономията на Каталония.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро се съгласи тази седмица да помогне на Каталония да възвърне изгубените си права по отношение на автономията, в което бе съзрян опит сепаратистките тенденции да бъдат поставени под контрол. Макар регионалните различия да допринасят за културното богатство на Испания (от фламенкото в Южна Андалусия до баските народни танци), те разпалват спорове между защитниците на силната централизирана държава и районите, които се стремят към по-голямо самоуправление.

Най-известната испанска сепаратистка групировка е баската ЕТА - единственото, служещо си с насилие националистическо движение в Западна Европа, което продължава да извършва убийства, въпреки че бе отслабено от репресивните мерки на полицията. В северния район обаче има и умерени политически партии, които малко или много клонят към идеята за независимост. Сред тях са Баската националистическа партия (БНП), управлявала 2,2 милиона баски в течение на три десетилетия, преди баският клон на социалистическата партия на Сапатеро да вземе властта през 2009 година.

Наскоро обаче, вниманието се прехвърли върху Каталония, най-богатият район на Испания с 7,5 милиона жители, който дълго негодуваше, че е принуден да субсидира по-бедните райони на страната. Неколкостотин каталонски селища организираха неофициални референдуми по въпроса за независимостта през миналата и тази година. Въпреки че огромното мнозинство от избирателите се обяви за независимост, референдумите привлякоха съвсем слабо участие и сепаратисткото движение сякаш започна да губи сила, докато конституционният съд не постанови, че Каталония не може да се самоопределя като нация.

Съдът се произнесе по нов статут на каталонската автономия, разширяващ вече и без друго значителните правомощия на района. С него се предвиждаше създаване на регионална полиция, както и агресивна политика за популяризиране на каталонския език в цяла Испания. Статутът бе одобрен от правителството на Сапатеро, а през 2006 г. и от испанския парламент. Основната опозиционна формация в Испания, Народната партия, обаче оспори статута в Конституционния съд, обвинявайки Сапатеро в застрашаване на националното единство.

Решението на съда ограничи пълномощията на Каталония главно в съдебната област, което даде силен тласък на регионалистичните настроения. Сепаратистката партия “Републиканска левица на Каталония” обяви процес, водещ до независимост, докато умереният каталонски националистически водач Артур Мас заяви, че правото на каталонците сами да решават регионалните си въпроси е неограничено. Мас оглавява каталонската националистическа “Конвергенция и съюз на Каталония”, сочена за победител на регионалните избори по-късно тази година. Дори каталонският регионален премиер Хосе Монтиля, представител на Социалистическата партия на Сапатеро, призова за създаване на “федерален сенат” в “многонационална” Испания.

Каталонците сега искат испанското правителство да им помогне да използват всички налични политически и законови механизми, за да възстановят автономните си права, от които ги лиши Конституционния съд. Тази седмица Сапатеро каза, че е склонен да се съгласи, изразявайки увереност, че Каталония може да разшири автономията си в границите, залегнали в испанската конституция от 1978 г. Тази конституция бе отговора на демократична Испания на диктатурата от 1939 до 1975 г. на генерал Франсиско Франко, който репресираше регионалните езици и култура.

Демократичната конституция обаче не само даде право на самоуправление на основните райони със собствените им езици - Страната на баските, Каталония и Галисия (Северозападна Испания), но създаде и система от 17 района с различна степен на автономия. Тази система (както твърдят много анализатори) насърчи дори райони с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване