07/25/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Какво роди Дянков - ако получиш пари от чужбина, дори 200 евро, плащаш ДДС

Симеон Дянков дойде от САЩ, но въвежда комунистически закони. Снимка: София нюз ейджънси

От първи януари т. г. е в сила поправка в Закона за данък добавена стойност, която вече се превръща в кошмар за хиляди българи. От данъчните служби валят актове за глоби на физически лица и фирми, които не са разбрали за нея, а и тя не е огласена, както би трябвало в цивилизована държава.

Оказва се, че ако получаваш някакви плащания от Европа за извършена работа, услуги, продажби, трябва да се регистрираш по ДДС без значение на размера на сумата, която получаваш. Тоест – ако ти си примерно преводач или автор на софтуер, или нещо подобно, и ти платят за свършена работа от чужда фирма, дори 300 евро, трябва да се регистрираш по ДДС. И да платиш съответно 60 евро ДДС. Не става дума само за фирми, а като физическо лице. Срещу това не получаваш никакви права – например да ползваш данъчен кредит като плащаш за ток, разходи, консумативи и т. н. Просто ти експроприират част от сумата, която имаш да получаваш. Вместо 300 евро, примерно, ще получиш 240, а 60 ще ти вземе държавата.

Въпросната експроприация става с поправка на чл. 97а от закона, ал. 2. Ето какво гласи тя:

(2) На регистрация по закона (б. а. – за ДДС) подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Тоест – ако ти извършваш някаква дейност, за която ти плащат от чужбина (независимо колко), трябва да се регистрираш по ДДС. И независимо дали си фирма или физическо лице. Няма шега, няма грешка. Пишещият тези редове получи информация от пострадали, които имат съставени актове, че не са се регистрирали по ДДС, както изисква поправката в закона.

След това се обадих на телефона за консултации на НАП, където незнайна служителка обясни  – “Да, така е”. След това, поради многото ми подробни въпроси, служителката ме прати в НАП в четвъртък от 14 до 16 часа – когато има специални служители за консултация. И те потвърдиха идиотската поправка в закона.

Минималната глоба по съставените актове е 500 лв. Тепърва данъчните ще напишат хиляди актове, защото по закона тази регистрация по ДДС трябва да се извърши седмица преди да си получил сумата. Тоест хиляди българи, физически лица и фирми, които са взели суми от свършена работа за чужди фирми, вече са нарушители. Те нямат оправдание – длъжни са да следят промените в законите. В България ти винаги си виновен, а не чиновникът и законодателят.

Друг е въпросът, че такава важна промяна в закона в една цивилизована държава не минава тихомълком и се оповестява, обсъжда публично и след това се уведомяват всички засегнати данъкоплатци. У нас няма такова нещо. Някакви чиновници от министерство на финансите решават, вкарват поправка в законопроект, парламентът на Цецка и Фидоска гласува незабелязано и данъкоплатецът е остриган и глобен за пореден път.

За да се види колко е абсурдна тази поправка – в България и в момента по ДДС се регистрират фирми с оборот над 55 000 лв. годишно. В момента дори тече обсъждане този праг да се вдигне на 100 000 лв. Същевременно управляващото мнозинство, по предложение на дянковото финансово министерство гласува закон, който задължително регистрира по ДДС фирми и хора, които получават каквато и да е сума от чужбина. Това е явна несправедливост и неравнопоставеност, която може да се атакува и пред Конституционния съд. Но не се е чуло някой да я атакува.

Как така фирма, която е получила тази година примерно 300 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване