07/25/10 14:48
(http://e-vestnik.bg/)

От стъпканите в Дуйсбург до стъпканите в дискотека “Индиго”

19 души загинали и още към 40 сериозно ранени има при технопарада на открито в германския град Дуисбург. Загиналите са стъпкани в 200-метров тунел, по който преминавала тълпа от хора.
Иде да покаже, че такива инциденти са възможни при масово струпване на хора, когато в шума и надвикването не се разбира много какво става.
Но, все пак, в Дуйсбург имаше струпване на над 1 млн. души.

При подобен инцидент в София преди няколко години загинаха 7 ученици, стъпкани на входа на тогавашната дискотека “Индиго”, в която влизаха няколко десетки. Вместо тунел в София имаше хлъзгаво стръмно стълбище. И в шума и радостното напъване да влязат по-бързо през входа, тинейджърите отзад бутат предните, докато в тясното стълбище се смъква маса народ и стъпква онези, които са най-долу.

Причините са сходни, макар че може да се видят разликите – в България тинейджъри, дори под 18-годишна възраст, отиват сами на дискотека вечерта и съвсем безразсъдно се блъскат с тези отпред, като ги събарят по стълбите. В Германия става дума за огромно струпване на хора, много от които се опитват да минат през 200-метров тунел, широк около 15 метра и тълпата смачква хора, притисната от полицията, която се опитва да въведе ред и спре хората в единия край.

Има и друга разлика – в България месеци и години наред общество и медии търсеше виновен министър, началник, който да бъде вкаран в затвора. Никой не се опита да приеме, че стават такива инциденти. Или да намери обяснение в липсата на възпитание и каквито и да е граждански навици у тинейджъри, които се бутат като диваци по стълбите, и в родителите, които са оставили малките си деца да ходят сами на дискотека. Непременно трябваше да има виновен и осъден лош министър, шеф на агенция, на дискотека, някой. Никога не сме виновни ние - някой управник е виновен.

В Германия още не са поискали главата на някой министър или началник за тоя инцидент. Вместо това сигурно ще има оставка. То ще е поради други причини – там хората са свикнали да носят отговорност. Тук – да търсят оправдание за собствената си вина в другия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване