07/26/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Силата е право

С мнозинство и убедително - 10:4. С този резултат Международният съд в Хага даде зелена светлина на независимостта на Косово и след мнението му което няма задължителен характер, без очакваните компромиси, двузначни тълкувания или контекст в смисъл “нито рак, нито риба”, прехвърли окончателната отговорност на ООН.

Историческото в голяма степен решение предизвика различни коментари. Отново в обращение бе пусната поредица от сравнения, любителски интерпретации и вечното повтаряне на фразата: “за малките народи няма справедливост”.

Казват, че главният виновник е факторът на изненада. Той е равен на чудо, както в градския транспорт на Белград, когато през декември завали свяг. От тази белота на човек му причернява и тези дни на всички страни хвърчат упреци заради най-новото фиаско на външната ни политика.

Би Би Си и “Русия днес” сред първите съобщиха, че “отцепването на Косово от Сърбия е законно”, въпреки че отдавна вече отговорността за окончателния статут на Косово е прехвърлена от Белград в международни води, което означава успешно измиване на ръцете от страна на гордата коалиционна власт на Тадич.

Естествено, наред с бъдещото гръмогласно разпространение на неутралния вариант (че съдът се е произвесъл за декларацията, а не за независимостта) и напразното отслужване на молебени във всички църкви на СПЦ. Казват, ще последва контролиран ефект на доминото.

От Каталония до Тибет, ключовата дума в ценностната система на малките народи ще бъде - отделяне. Въпреки обявяването на сръбското поражение ще последва отново позоваването на обичайното право, според което прецедентът е законен.

Само че повтаряната като рефрен амбиция “И Европа, и Косово”, в залата на съда в Хага първо де юре, а сега и де факто, бе преведена като “Нито Европа, нито Косово”. Това може да означава предупреждение със закъснител - силата е право.
Или, както казва Хенри Кисинджър: “Да бъдеш враг на Америка може да бъде опасно, но да бъдеш неин съюзник е смъртоносно”.

По БТА

Публикувана на 07/26/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9605/silata-e-pravo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване