07/28/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийци се стичат в Турция, докато тя бавно върви на Изток

Пазар в Газиантеп. Снимка: травъл

Заможни сирийци отдавна идват в Газиантеп - античен турски индустриален град, привлечени от чанти Луи Вюитон и надписите на магазините на арабски. Местните магазинери обаче казват, че кръвопролитната атака през май на Израел срещу предвождана от Турция флотилия за Газа е затвърдила процъфтяващото приятелство на Сирия с Турция, новия герой на мюсюлманския свят.

“Хората в Сирия обичат Турция, защото тя подкрепя арабския свят и защото те са мюсюлмани като нас”, казва Закрия Шавек, 37-годишен шофьор от сирийска транспортна компания, базирана в Газиантеп. “Нашият враг в света е Израел, затова харесваме Турция понеже врагът на нашия враг е наш приятел”.

Ежемесечните пътувания на десетки хиляди сирийци в този югоизточен турски град, които зачестиха след премахването на визите между двете страни през септември м.г., са само най-новия пример на развиващите се отношения между Турция и Сирия като част от усилията на турското правителство да достигне до съседите си, възползвайки се от икономическите и културни връзки с тях, което да му помогне да превърне Турция в регионален лидер.

Обръщането на Турция към мюсюлманския свят - от най-новия сблъсък с Израел до определянето от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на ядрената програма на Иран като мирна, предизвика безпокойство в Съединените щати и Европа, че Турция, която е важен съюзник в НАТО, се отклонява от Запада.

В Турция, където 70 процента от целия износ е предназначен за Европа, бизнесмените настояват обаче, че политиката на правителството за създаване на приятелски отношения с всички съседи отразява един прозорлив и много типичен за западния капитализъм импулс, чрез който да се компенсира зависимостта от изпадналите в стагнация европейски пазари, докато се заздравява позицията на Турция на важен икономически и политически мост между Изтока и Запада.

Действително повечето арабски държави, в т.ч. Сирия, ентусиазирано подкрепят кандидатурата на Турция за членство в ЕС, гледайки на нея като на важен посредник към западните пазари, които иначе биха били напълно затворени. На политическо ниво влиянието на Турция в Близкия изток също е дълбоко подсилено от отношенията й със Запада. Този факт бе признат от сирийския президент Башар Асад, който шокира мнозина в турската столица като заяви този месец, че ролята на посредник на Анкара в региона може да бъде разклатена от най-новата криза между Израел и Турция.

Само преди десет години отношенията между Сирия и Турция бяха обтегнати. Турция обвиняваше Сирия, че предлага убежище за кюрдските сепаратисти, докато Сирия пък бълваше критики към Турция заради спорове за вода и територии. С премахването на граничните рестрикции обаче износът на Турция на всичко, от чай до платове и бебешки пелени, процъфтява, наред с един откривателски стремеж.

Търговията между Турция и Сирия се увеличи над два пъти от 795 милиона долара през 2006 г. на 1,6 милиарда долара през 2009 г. и се очаква да достигне 5 милиарда долара през следващите три години. Миналата година Близкият изток получи приблизително 20 процента от износа на Турция, стоки на стойност около 19,2 милиарда долара, в сравнение с 12,5 процента през 2004 г.

Тук в Газиантеп, чието минало е така вплетено в това на Сирия, че дори градът е бил част от еялета Алепо през Османската империя, знаците за новия меден месец между Турция и Сирия са навсякъде. Всеки петък хиляди сирийци слизат в центъра на града. Примамени от изгодни покупки и западни марки, повечето от тях се втурват директно към търговския център “Санко парк”, най-големия в града, където разточителните им шопинг забавления са ги превърнали в желани клиенти. В покритите пазари автомати за ядки приканват минувачите на арабски, а бизнесът на курсове по арабски за турски бизнесмени процъфтява.

В Сирия същевременно, където съюзът със светска Турция представлява крачка встрани ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване