07/30/10 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

В Щатите полицаите ги съдят, като бият…

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

В интервю по бТВ щатският посланик е казал и следното относно случая в Кърджали, при който полицейски служители пребиха семейство погрешка. Според официоза “Стандарт” това е станало така:
“МВР наистина изключително добре се справя при решаването на проблемите относно организираната престъпност и корупцията, разбира се, ще се правят грешки, проблемите се случват, но важно е да се обърне внимание на факта за разрешаването на проблемите”.

Но според бТВ (виж тук) изказването му е малко по-различно:

“трябва да има разследване и, ако е имало полицаи, които са сгрешили, трябва да си понесат последствията - и за да се предотвратят такива неща за в бъдеще. „МВР наистина добре се справят по проблемите с корупцията и престъпността. Разбира се, грешки ще се правят”, каза той.”

Тезата на “Стандарт” е ясна - полицията е права, дори когато съгреши. Но мисля, че и щатският посланик не следи достатъчно внимателно как точно се справя МВР. И не, няма да коментирам известния случай с убийството на Чората (нали забелязвате, че когато МВР убие някого, то вместо с името на човека ни облъчват с неговите прякори, демек - лош човек е този!).

Интересно как Уорлик би коментирал това, че в САЩ при подобни прояви полицаите получават ефективни присъди в конкретния случай, който можете да видите на видеото по-долу:

4 години затвор за полицай, блъснал с тяло велосипедист

Присъдата от 4 години затвор за полицая, блъснал велосипедиста, е заменена с уволнение без почести. В случая, документиран и пуснат в YouTube, полицаят твърдеше, че колоездачът нарочно се опитал да мине през него. Съдебните заседатели не му повярвали, разбира се.

В България този случай няма да стигне до съд, а ако стигне, министърът ще изрази надеждите си, че съдът ще действа професионално и няма да осъди полицаите. Ако в Щатите шефът на полицията в някой град си позволи да каже такова нещо… не, не мога дори да си представя какво би се случило.

Интересно е също така, дали ако някой от хората в Кърджали е направил запис на телефона си на случилото се, министърът щеше да защитава толкова усърдно своите служители?

Това са риторични въпроси, разбира се. В Америка когато полицаите правят “грешки”, т.е. нарушават закона, това води до дисциплинарно, но задължително и до наказателно преследване, както и до справедливи присъди. Под справедливи не разбирам присъди, от които полицията да е доволна. И, разбира се, полицейските участъци плащат сериозни глоби за действията на служителите си. Глобите се изплащат не в някаква държавна каса, а на пострадалите и техните близки.

В България такива случаи водят до дисциплинарни проверки и преместване на служителя от стая номер 4 на 1-вия етаж в стая номер 11 на втория етаж, където спокойно ще мести папки и играе на карти.

За незапознатите - вижте тук още един случай, как полицай застрелва човек в белезници, който е на земята. В съда твърдял, че се объркал и вместо електрошоковата палка извадил пистолет. Полицаят е осъден.

Спомнете си след това за двамата полицаи, които застреляха един човек, когото после набедиха, че бил клошар, демек “какво толкова” (виж тук)? Там поне имаше някакви уволнени хора, но дали след това не ги назначиха отново? Дали МВР плати обезщетение на трите деца на застреляния? За това медиите не пишат.

Сравнете обаче и с историята от миналата седмица, в която полицаи, стреляли във въздуха, но куршумът рикоширал и убил човек. Статия с подробности можете да прочетете тук.

Обърнете внимание, че когато полицаите у нас пребиват или убиват хора, МВР винаги излиза с информация, че пострадалите/убитите са “известни на полицията” или ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване