08/02/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Британски войни около боклука

Общински съветници в гр. Беруик водят кампания за нови кошчета за боклук. Снимка: Беруик адвъртайзър

В повечето държави боклукът става водеща новина, само когато не го събират и по улиците се трупат вонящи чували. Във Великобритания кофите за боклук са винаги на първа страница. Таблоидите пишат за “войните с боклука”, наричайки местните служители “зелени фанатици” или “талибини” (от bin - англ. кофа, по аналогия с талибани) заради това, че строго следят дали се спазват правилата за рециклиране или кога се събира боклукът.

“Общински шпиони се ровят в боклука ви”, гръмко обяви този месец в. “Дейли мейл”, след като някои общински съвети прегледаха боклука, изхвърлен от различни социални и етнически групи. Електронните чипове, свързващи кофите за боклук със съответните домакинства, предизвикаха особен гняв, както заради данъка смет според количеството на боклука, така и заради намесата им в стил “Биг Брадър” в семейния живот.

Този шум е малко странен и в същото време показателен за спънките пред “голямото общество” на Дейвид Камерън - стремежа на премиера да даде повече власт на местните общности. Много страни спазват стриктни правила за боклука. В някои части на Америка се проверява дали в общите кофи има боклук, който е можело да бъде рециклиран: грешките може да доведат до предупреждения и дори глоби. В много европейски градове, в Брюксел например, на торбите с боклук трябва да има знак за общинския данък смет и полицията понякога претърсва съдържанието на торбите, които са без този знак, за да стигне до нарушителите. Това рядко влиза в националните новини.

Великобритания има истински проблем. От години тя се отървава евтино от боклука, като го изхвърля в останали от промишлеността изкопи, вместо да го рециклира или изгаря. Отпадъците обаче, запълващи изкопите, отделят парникови газове, докато гният, и могат да замърсят подпочвените води. Британските общонационални правила и тези на ЕС вече сложиха край на използването на изкопи. Дебатът за откриване на алтернатива се оказва необичайно напрегнат. Британски коментатори и политици смятат, че причината е националният ни характер. Типична британска черта е гражданите да се опълчват срещу разпореждащите се чиновници. Белязаните с чипове кофи и инспекторите по боклука са “не британски” и са в разрез с любимата ни идея за неприкосновеност.

Хора, които са екологично настроени, също смятат, че вината е на британската култура. Континентална Европа е пълна с “умни” заводи, които изгарят или преработват отпадъците в топлина и енергия, мърморят те. А у нас възраженията на местните жители често блокират с години изграждането на такива инсталации.

Ако “войните около боклука” наистина отразяват неизкореними черти на националния характер, това ще е лоша новина за голямото общество. Това би означавало, че британците са прекалено големи индивидуалисти, твърде заети с ежедневието на плътно населения си остров, че да приемат шокови промени за доброто на обществото.

А точно това - да накара хората да поемат нови отговорности, както за тях самите, така и за общността - е в основата на визията на Камерън. На четири очи министри признават, че даването на повече права на местните власти - за изхвърлянето на боклука или за каквото и да е друго - има своите рискове. Местният патриотизъм може да укрепи позициите не само на самоотвержените (т.е. хора, които искат да построят общинска сграда), но и на егоистите (които искат да попречат на построяването на всяка нова сграда в задния им двор).

Въпреки това реформаторите от коалицията са упорити. Те следят “войните за боклука ” във Великобритания и виждат в тях примери за провалени стимули. Правителството на лейбъристите се опита да реши проблема с боклука повече на принципа на тоягата, а не на моркова, казват те. Някои общински съвети сложиха по-малки кофи, за да наказват онези, ...

Публикувана на 08/02/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9661/britanski-voyni-okolo-bokluka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване