08/04/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Иде ли нова война в Близкия изток?

Презграничната престрелка между израелски и ливански сили вчера може просто да е била  недоразумение. А на ракетите, изстреляни от Газа, и израелските въздушни удари по обсадената гранична територия през изминалата седмица може да се гледа като на нещо обичайно на този фронт. По същия начин на безпрецедентната съвместна визита в Бейрут миналия петък на лидерите на Саудитска Арабия и Сирия може да се гледа просто като на ход да се попречи на конфликта между техните ливански протежета да избухне.

А молбите на британския премиер Дейвид Камерън към Турция да държи отворени комуникационните си канали с израелските лидери да са израз на банален дипломатически здрав разум. Поставени в по-широк контекст обаче, всяко от тези събития може да бъде сигнал за това, че въпреки привидното спокойствие регионът може да е на ръба на поредната разрушителна война.

Нов доклад, базиран на подробни разговори с регионални стратези, който бе публикуван завчера от Международната кризисна група, уважавана посредническа организация от бивши дипломати, предупреждава за вероятността от война. “Ситуацията в Леванта е изключително тиха и уникално опасна поради една и съща причина”, предупреждава Международната кризисна група. “Струпването на военни сили и заплахите за повсеместна война, която няма да пощади нито цивилна, нито нецивилна инфраструктура, заедно с тревожната перспектива за регионализирането й, ефективно възпират всички страни”.

Но макар “Хизбула” и нейните регионални поддръжници Сирия и Иран да смятат, че увеличаването на арсенала и капацитета на шиитската милиция възпират Израел да не извършва нападения срещу тях, Израел гледа на ракетния арсенал на “Хизбула”, който може да причини разрушения в израелски градове, като на нетърпима заплаха. “С нарастването на огневата мощ на “Хизбула”", отбелязва групата, “нараства и желанието на Израел да реши проблема, преди да е станало твърде късно. Това, което държи настоящото положение без изменение, може много бързо да го разруши”.

Ако избухне нова война, Израел е решен да нанесе разрушителен удар по-бързо, отколкото при последния конфликт, в който не успя да постигне целта си да унищожи “Хизбула”. Израел открито предупреди, че ще разруши ливанската цивилна инфраструктура и че Сирия като оръжеен доставчик на “Хизбула” няма да бъде подмината. “Хизбула” смята обаче, че способността й да изстрелва ракети по Тел Авив е главният сдържащ фактор за Израел да не се върне към мисията си да унищожи шиитската милиция.

И, разбира се, на фона на регионалното напрежение относно ядрената програма на Иран членове на самоопределилата се “ос на съпротивата” - Иран, Сирия, “Хамас” и “Хизбула” - задълбочиха съюза си и засилиха вероятността да се присъединят към конфликта, ако някоя от тях бъде нападната от Израел или САЩ.

Макар всички  главни играчи да имат основателна причина да избегнат провокирането на следваща война точно сега, Международната кризисна група предупреждава, че напрежението расте, без да има видим “авариен клапан”. В някакъв момент нарастващата сдържаща мощ на “Хизбула” може да премине червената линия, начертана от Израел. Западният дипломатически бойкот срещу лагера на съпротивата е причина за тревога, защото няма ефективни канали, чрез които различните противници да бъдат накарани да разберат как техните действия могат да доведат до нежелани последствия - в трагичната традиция на близкоизточните войни, които избухнаха отчасти защото никой от съперниците не разбра намеренията на другия.

Всъщност, след като обяви “свещената победа” на своето движение в удържането на израелската офанзива през 2006 г. - подвиг, който го превърна в герой по улиците на арабския свят, - лидерът на “Хизбула” шейх Хасан Насралла призна, че ако е знаел, че Израел ще отвърне с пълномащабно настъпление, нямало да провокира конфликта с отвличането на израелски войници.

Опасността, изразяваща се в липса на комуникационни канали между лагера на съпротивата и израелците, обяснява защо премиерът Дейвид Камерън, неотдавнашен гост в Белия ...

Публикувана на 08/04/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9679/ide-li-nova-voyna-v-blizkiya-iztok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване