08/05/10 15:50
(http://e-vestnik.bg/)

“ЕРА - България” взе над 2 млн. лв. от 24 фирми за недвижими имоти, сега се съдят

Сайтът на “Ера България”. Снимка: от екрана

Обущарят ходи бос, шивачът гол, а собственици на агенции за недвижими имоти, които са на път да остават без покрив, се оплакаха пред e-vestnik: “ЕРА - България” е събрала над 2 милиона лева под формата на такси за франчайз от 24 български фирми за недвижими имоти. Ние сме сред тях. В замяна не получихме обещаното ноу-хау, обучение, планове за бизнес развитие, не станахме част от единна система. “ЕРА - България” не изпълни обещанията си”, казват от фирмите „Авеню 7”, „Платинум пропъртис”, „ТБМ 2” и „Лирик”, които са сключвали договори с компанията в периода 2007-2009 година и сега се опитват да търсят правата си по различни институции и съдилища в България. По тяхна информация прокуратурата е приключила досъдебно производство срещу изпълнителния директор на “ЕРА - България” Теодора Димитрова с обвинително заключение за измама в големи размери, въвеждане в заблуждение и неправомерно облагодетелстване с чужди имоти.

“Нямам информация за приключило досъдебно производство и заключение на прокуратурата”, коментира Теодора Димитрова. “По случая съм възложила да работят нашите адвокати и докато не приключат съдебните ни спорове, не бих си позволила да давам публична информация, тъй като отношенията ни с тези фирми и личности са на базата на договори, които са конфиденциални. Всяко изнасяне на информация - дали от вас, дали от тях, дали от мен, е повод за нови спорове. Ако вие като медия застанете зад това, аз впоследствие ще искам да разбера на базата на какво изнасяте този тип информация”, допълни Димитрова.

“Договорите не сме ги давали и показвали на никого, но точно Теодора Димитрова е тази, която ги размножава и прилага наляво и надясно”, опонира Лазарина Великова, собственичка на „Авеню 7”. Тя е едноличен търговец, купила е 2 франчайза – за офисите си в София и Плевен и е платила за такси на „ЕРА – България” над 100 000 лева. Великова признава, че се е подмамила по обещания за развита мрежа, наличие на ноу-хау и от авторитета на Теодора Димитрова, която е бивша служителка на агенцията за недвижими имоти „Адрес”.

Каква е историята на конфликта?

През 2007 година медиите съобщават, че в България стъпва компанията “ЕРА” - водещa световна франчайзингова система за предоставяне на услуги на пазара за недвижими имоти с 4 250 офиса в 50 страни по света и 1 500 офиси в Европа. Изпълнителният директор на “ЕРА - България” Теодора Димитрова е представена лично от президента на “ЕРА - Европа” Франсоа Ганьон в НДК. Там той казва дословно: “Инвестирайки във франчайз, собственикът получава веднага пазарно присъствие, разпознаваем бранд, партньори във франчайз мрежата, професионално обучение както за собственика, така и за агентите (брокерите), контакти, уебсайт и реклама на регионално, национално и международно ниво, която е скъпа и почти непосилна за малката агенция”.

На събитието идват много български фирми за недвижими имоти. Те получават покана да станат франчайз партньори на “ЕРА - България”. От презентацията на французина фирмите остават с убеждението, че в замяна ще придобият ноу-хау, оборотите им ще се увеличат чувствително и ще просперират. Присъстващите оставят визитките си, след което от “ЕРА - България” им се обаждат, канят ги на срещи, убеждават ги в предимствата на партньорството и др. “Нито едно от обещанията им не се сбъдна”, казват от „Авеню 7” и „Платинум пропъртис”.

Според тях “ЕРА - България” е провеждала фиктивни обучения с лектори без опит, а обещаното ноу-хау се е оказало наръчник от печатни материали - сбор от произволни извадки на информация от интернет на тема недвижими имоти. “Ако направим една равносметка, след подписването на договора си с “ЕРА” в края на 2007 година, ние сме платили десетки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване