08/07/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

40 милиардери даряват богатството си - всичко ли е розово?

Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Снимка: нетджет

Сигурно е впечатляващо - нали? - че 40 американски милиардери, предвождани от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, се подписаха под “обещанието” да дарят половината от богатството си за благотворителност. Би било много по-добре, ако бяха развързали кесиите за цели, които заслужават, вместо да продължават да пръскат пари за яхти, за бълващи въглероден двуокис частни реактивни самолети или огромни имения.

Да поздравим Гейтс, чиято фондация вече е спасила живота на поне пет милиона души чрез разработването и доставката на ваксини срещу такива болести като туберкулозата. Да поздравим Бафет, който твърди, че децата му няма да наследят “значителна част” от богатството му. Мръсно богатите, или поне някои от тях, доказаха, че имат и сърце.

Но нека бъдем наясно. Парите, които се дават за благотворителност, се освобождават от данъци; хазната на САЩ вече губи най-малко по 40 милиарда долара на година от данъчни облекчения върху дарения. Така че милиардерите, а не демократично избрани и (поне на теория) отчитащи се представители на народа, всъщност вземат решения кои са добрите каузи. Това са хора, които притежават огромно икономическо могъщество и могат да определят и приоритетите на обществото. Разбира се, и бедните дават за благотворителност, но повечето не получават данъчни отстъпки, защото просто не плащат данък общ доход.

В анализ със заглавие “Малките промени: защо компаниите не могат да променят света” за мозъчния тръст “Демос” Майкъл Едуардс, бивш съветник на Световната банка, задава въпроса: “Защо трябва богатите и известните да решават как да се реформират училищата, какви лекарства да се предлагат на достъпни цени на бедните, или коя организация на гражданското общество да получи средства за дейността си? И дори ако дадат половината от парите си (или 99 на сто, както е в случая с Бафет), милиардерите пак си остават богати.

Тяхната щедрост обаче помага да се легитимира неравенството и да се отклони политическият протест. Някои дори може да станат по-богати, тъй като даването на пари за благотворителност е добра маркетингова практика и понякога може да се използва така, че да задължи реципиентите да купуват изделията и да ползват услугите на донорите.

Човек може да си помисли, че ако говорим за раздаването на мрежи против комари, за да се пресекат смъртните случаи от малария при децата, или на лекарства срещу ХИВ вируса, тогава няма никакво значение откъде идват парите. В краткосрочен аспект може би няма. Но богатите хора от бизнеса проявяват стремеж да вкарат собствените си ценности в раздаването на средства за благотворителност, затова съществува опасност те да подкопаят ценностите на доброволния сектор. Един от милиардерите, които подписаха “обещанието” да раздадат богатството си, основателят на “Оракъл” Лари Елисън (с лично богатство от 28 милиарда долара), казва: “Печалбата може да бъде най-добрия инструмент за решаване на световните проблеми”.

Богатите донори обикновено искат ефикасност, ясно определени цели и измерими и бързи резултати. Те се стремят да подбират благотворителни организации, както биха избирали доставчици на стоки и услуги на своите компании. Съществуват структури, които предоставят данни, които помагат на донорите да решат коя благотворителна организация да подкрепят: в САЩ, например компанията “Give Well” следи ефективността въз основа на принципа “животът на най-много хора спасен с най-малко пари”.

Тези практики не винаги са погрешни - много благотворителни организации биха действали по-добре, ако бяха обект на по-строго наблюдение - но и не винаги успешно се прилагат спрямо доброволния сектор. Те не могат да бъдат лесно приложени при по-неорганизираните обществени организации с дългосрочна цел при прозрачността и демократичността на процеса им за вземане на решения. Пазарният подход крие в себе си опасности както ако се прилага спрямо обществените услуги, така и спрямо благотворителните организации. Ударението върху “нормата на възвращаемост” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване