08/09/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Виетнамки за продан - да се омъжиш в Южна Корея

Булка от Виетнам. Снимка: специализиран сайт

Ле си спомня, че била представена на двама южнокорейци заедно с още три виетнамки от агенция в бившия Сайгон. След половинчасов разговор двамата мъже направили избора си и три дни по-късно 25-годишната Ле вече била омъжена жена. “Отидох поради икономическите затруднения на семейството ми”, разказва младата жена. Било през 2007 г. Родителите й, които печелят между 1 и 1,5 милиона донга (40 до 60 евро) на месец, щели да получат 10 милиона за омъжването й, след което - нищо повече.

В Южна Корея надеждите на Ли бързо се изпарили. “Не съм била бита, но по цял ден стоях затворена”, казва тя. Мъжът й през цялото време й крещял. Накрая тя избягала и била експулсирана. Година след заминаването си, тя се върнала в родната си провинция Вин Лонг в делтата на река Меконг. Ле (представя се само с малкото си име) говори от местен център на Женския съюз. Центърът консултира млади жени, които възнамеряват да се омъжат в чужбина и помага на онези, които са се върнали, рискувайки всичко.

Преди виетнамките се омъжвали главно в Тайван. Според събраната от изследователи статистика от началото на 90-те години на миналия век там имало около 100 000 омъжени виетнамки. В последствие на острова били въведени по-строги процедури. “Сега основна дестинация е Южна Корея”, казва Хун Цзънван от тайванския университет “Сун Ятсен”.

Над 40 000 виетнамки са се задомили там между 2004 и 2009 г., казват изследователите. Сега те са най-многобройната група чуждестранни съпруги след китайките - близо 20 процента от всички. Главната причина да заминат е бедността. Те идват предимно от селските райони в делтата на Меконг (Южен Виетнам) и често стават част от контингента на работещите незаконно брачни агенции в град Хошимин (бивш Сайгон).

Южнокорейците и тайванците трудно могат да открият в тяхно лице съпруги, готови да се нагърбят с традиционната роля на домакини, отбелязва Даниел Беланже от университета в Западно Онтарио в проучване, публикувано във Франция от Националния институт за демографски изследвания.

Виетнамските медии от време на време съобщават за полицейска акция срещу т.нар. “паради”, където виетнамки биват “изложени” за оглед пред потенциални съпрузи. Смъртта на 20-годишна жена, убита от мъжа си осем дни след пристигането си в Южна Корея, възобнови полемиката във Виетнам около тези бракове. Ханой обаче признава, че трудно разкрива уредените нелегално женитби. Неизвестен брой незаконни агенции в комунистическата страна участват в този истински бизнес - мъжете са готови да платят над 10 000 долара, за да си намерят жена.

Специалистите обаче отбелязват, че все повече бракове биват уреждани чрез близки и роднини. Тези връзки могат да бъдат наистина лични, но често посредници в тях са роднини, обяснява Беланже пред АФП. Изследователката предупреждава, че жените, които заминават, не бива да бъдат заклеймявани . “Не трябва да се омаловажават проблемите, с които те може да се сблъскат”, отбелязва тя. Жените имат икономически мотив, но и желание да срещнат “съпруг, добър съпруг”, стремят се към обществено израстване, казва тя и цитира случая на виетнамка, която заминала за Корея с начално образование, а впоследствие станала преводачка.

Тран Джан Лин от Виетнамския институт за изследване на социалното развитие е насочила вниманието си към друга провинция в делтата - Кан То. Някои жени от нея можели да изпращат на семейството си над 3000 долара годишно - три пъти повече от дохода на глава от населението в страната. “Тези жени искат за заминат, а бракът се е превърнал в средство да се иде в чужбина”, отбелязва Ле Бак Дуонг, директор на института. “Тези женитби са форма на миграция”, добавя той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване