08/09/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Великобритания блокира инициатива срещу пиратството

Американски военни преследват пиратска лодка във водите на Индийския океан. Всяка година Международното бюро по корабоплаване регистрира по 260 пиратски нападения, но истинският им брой е пет или десет пъти по-висок. Снимка: USNavi

Великобритания блокира международни усилия да се спре финансирането на сомалийските пирати сред растящо безпокойство, че откупите за освобождаване на кораби, които често се договарят в Лондон, може да насърчат вземането на заложници и дори косвено да финансират тероризма. Правителството спря предложените от ООН санкции срещу двамата заподозрени пирати Абшир Абдилахи и Мохамед Абди Гараад след като британски корабни лобита предупредиха, че такова действие би могло да навреди на сигурността на екипажи, кораби и товари, като затрудни освобождаването им.

Санкциите целят да блокират финансовите потоци и друг вид подкрепа за организаторите на пиратски действия. В момент, когато пиратите се готвят да възобновят дейността си след края на мусонния сезон в Индийския океан този месец, задънената улица при въвеждането на санкции подчертава все по-интензивните дебати за ролята на откупите и британските им посредници в подхранването на проблем, който предизвиква хаос в един от главните световни търговски пътища.

Гавин Симънс, ръководител отдел международна политика в лондонската индустриална група Морска търговска камара заяви, че откупите продължават да са основен инструмент, защото “са улеснили безопасното завръщане на стотици членове на корабни екипажи” от началото на сомалийската пиратска криза през 2008 г. “Прекъсването на плащанията или обявяването им за незаконни би поставило в опасност държаните в плен моряци”, каза той.

Великобритания е поставила безсрочно “техническо задържане” на изготвен от комитета по санкциите на ООН план за прибавяне на двамата заподозрени пирати към черния списък на юридически и физически лица, за които се предполага, че са замесени “в действия, застрашаващи мира, сигурността или стабилността на Сомалия”. Предложението предизвика спорове във Великобритания, защото разширява санкциите срещу стоящите зад конфликта в Сомалия, за да се обхванат и пиратите, в обстановка на безпокойство в някои международни кръгове, че откупите може да се използват за финансиране на ислямисткото движение Аш Шабаб. Тази сомалийска ислямистка групировка миналия месец пое отговорността за убийството на най-малко 74 души в бомбени атентати в столицата на Уганда Кампала.

Британското външно министерство заяви, че няма достатъчно доказателства, че парите от откупите се използват за тероризъм, макар и да добави, че съветва да не се извършват тези плащания, защото признава, че те могат да насърчат пиратството. Дилемата на Великобритания е, че криминализирането на откупите би създало проблеми за интересите на морския търговски сектор в Лондон, включително на адвокати и частни охранителни компании, които са играли водеща роля при освобождаването на отвлечени кораби и екипажи.

Натискът по отношение на откупите расте отчасти защото сомалийското пиратство остава голям международен проблем въпреки разполагането на бойни кораби от някои от най-могъщите флоти в света в района на Аденския залив. Пиратите са пленили 30 кораба в залива и околностите му от началото на годината, спрямо 46 за цялата минала година и 42 през 2008 г., съобщи Международното морско бюро. Неохотата на Великобритания да прилага санкциите срещу пирати я поставя в разногласие с президента на САЩ Барак Обама, който със заповед през април постави извън закона всякакви сделки с Абдилахи и Гараад.

Държавният департамент отказа да коментира британската блокада на плана на ООН и единствено заяви, че Вашингтон продължава да води поверителни разговори с други членове на комитета по санкциите. Координаторът на борбата с пиратството в Държавния департамент Робърт Маги заяви, че е “важно за международната общност да съсредоточи вниманието си върху ограничаването на подкрепата за пиратите и дейностите им като средство за спиране на пиратството и възпрепятстване на мрежите, които поддържат тази незаконна дейност”.

Собствениците на кораби и юристите изразяват безпокойство, че действията на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване