08/09/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Русия, образът на врага и враговете на образа

Сегодня.ру

Русия се е сблъсквала с много проблеми в постсъветското пространство. Сред най-коварните е, че страната ни се разглежда единствено като “империя на злото”. Негативното е в това, че Русия не предлага нищо позитивно на новите независими държави. Търговските и по-специално “петролно-газовите” конфликти затвърдиха сред населението вярата, че Русия се стреми да изстиска повечко пари от съседните страни.

Мнозина руски политолози и политтехнолози твърдяха и все още твърдят, че терминът “братска държава” е остарял, че е време да поставим сближаването изцяло на прагматична основа. Хора от Русия изкупуват икономиките на най-близките държави и това напълно се вписва в дефиницията на прагматизма - руският бизнес брани само себе си и не го е еня за обикновените граждани.

Жизнеспособен формат на интеграцията, макар и нерекламиран с подходящ пиар, са отрасловите холдинги. Има няколко такива, създадени от руски и украински или пък руски и казахстански предприятия. Те обаче просто са неизвестни и не стават за локомотиви на интеграцията. При все това носят реални ползи на бизнеса и на хората, заети в производството. Необходимо е следователно обединение от този род - холдинг, което да е значимо в международен мащаб, да се възприема като сериозна структура, способна да промени настоящето и бъдещето на страните ни.

Имаме нужда от глобален проект, с който бихме могли да се справим само ние и който отново да осигури на държавите ни челни позиции в света. Подобни проекти може да засягат сферата на космоса, водата, алтернативните енергийни източници или военната техника. Задължително е проектът да бъде общ - така ще е ясно, че интеграцията е изгодна за всички, а не само за един.

За Русия изгодата ще е там, че ще може да използва научния и технологическия потенциал на бившите съветски републики, останал още от 80-те, за да започне разработката на печеливши проекти - например за ново ракетно въоръжение на база на индустриалните мощности и конструкторските бюра, да речем, в украинския Днепропетровск.

Защо обаче да не стартираме такива проекти съвместно с други партньори, по-развити в технологически план - с европейците, китайците, японците или американците? Отговорът е прост: ще ни излезе твърде скъпо. Така или иначе, всички междудържавни високотехнологични проекти са нещо сложно от политическо гледище. Никой няма желание да “въоръжава” другиго с модерни технологии: нито Русия - Китай, нито пък САЩ - Русия. Да си припомним прословутата “поправка Джаксън-Ваник”, заради която американците не могат да договарят с нас доставки на научно-техническа продукция.

Плюс това нито един от световните силови центрове няма интерес да нарасне мощта на Русия - разглеждат ни като пазар за пласмент на стоки, като доставчик на евтина работна ръка и суровини. Световното разделение на труда ни отрежда място в полупериферията или в периферията. Можем да станем център само ако използваме в максимална степен своя потенциал.

Всички вероятно знаят какво е положението днес: по инерция от съветско време висшите училища подготвят голям брой технически специалисти, за които няма търсене в руската икономика. Естествено, най-добрите завинаги напускат Русия (или Украйна, Беларус, Молдова и т. н.).

Днешните руски власти заявяват, че образованието у нас ще бъде съобразено с нуждите на икономиката. Фактически обаче не полагат особени усилия, за да насочат студентите повече към практиката, а не към теорията. Дори един престижен ВУЗ като Московския авиационен институт използва за подготовка на специалисти учебници от 60-те (!). Съответно за реална “прагматизация” на образованието все още се разчита на отделни “умни глави” - студенти, преподаватели и бизнесмени.

Това е задънена улица за руското (и не само руското) образование и прехвалената Болонска система просто не може да намери изход от нея. Тя само ще ореже времето за получаване на образование, без изобщо да промени положението с ключовия въпрос - ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване