08/09/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Смърт в касети

Руски касетъчен боеприпас РБК-500. Илюстрация: Оружие России

Международната конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси влезе в сила на 1 август 2010 г. Документът, подписан в Дъблин на 19 май 2008 г., забранява употребата, производството, транспортирането и съхраняването на касетъчни бомби. Конвенцията е подписана от 108 държави (104 от които участваха в Дъблинската конференция); до момента обаче са я ратифицирали едва 38. Междувременно касетъчните бомби постепенно се изместват от нови високотехнологични боеприпаси. Някои вече са пуснати на оръжейния пазар.

Към конвенцията се присъединиха 22 от 28-те членки на НАТО. Държавите, най-значими във военно отношение - Русия, САЩ, Китай, Пакистан, Израел, Индия, Бразилия, не се наредиха сред участниците в договора. При все че 90 на сто от общия брой касетъчни боеприпаси са складирани тъкмо в арсеналите на големите държави. Впрочем САЩ, макар да не са подписали конвенцията, вече заявиха, че смятат да унищожат своите запаси от касетъчни бомби.

Грузия, обвинявана в употреба на касетъчни боеприпаси по време на войната срещу Южна Осетия, също не се присъедини към конвенцията. Както Русия, така и Грузия отричат да са използвали такива боеприпаси по време на въоръжения конфликт през август 2008 г. Няма обаче и доказателства за противното.

Касетъчните боеприпаси са разработени преди повече от 50 години за нанасяне на удари върху големи площи. Някои видове касетъчни бомби съдържат до 700 минизаряда. Те унищожават всичко живо на площ колкото две футболни полета. Основната слабост на касетъчните боеприпаси е, че не са подходящи за нанасяне на прицелни, прецизни удари. Касетъчните бомби и снаряди поначало са предназначени за употреба в сражения с участието на големи пехотни съединения. Днешните въоръжени конфликти са от друг характер. Много армии обаче не бързат да се откажат от касетъчните боеприпаси.

Близо 40 на сто от минизарядите във вътрешността им не се задействат веднага. Също като противопехотните мини, дълги години след края на бойните действия те все още представляват опасност за мирното население. Експертите са убедени, че в около 98 на сто от случаите жертви на касетъчните боеприпаси стават не войници, а граждански лица.

Молдова бе първата държава, унищожила всички касетъчни боеприпаси от арсеналите на своята армия. На полигона на военната учебна база “Булбоака” бяха ликвидирани над 800 снаряда и 78 касетъчни бомби, произведени от 1961 до 1987 г. За целта молдовците получиха финансова помощ от Испания и Норвегия. Британският парламент прие закон, забраняващ употребата на този вид въоръжения, на 23 март т. г. Документът бе подписан от кралицата на Великобритания Елизабет Втора. Обединеното кралство се задължи да унищожи всички запаси от касетъчни бомби до края на 2013 г.

Парламентът във Франция одобри законова забрана за използване на касетъчни боеприпаси от френската държава на 6 юли. За последен път въоръжения от този вид бяха използвани от френските въоръжени сили през 1991 г. в Персийския залив. Франция спря производството им през 2002 г. Испания и Австрия също унищожиха арсеналите си. Германия се задължи да ликвидира своите запаси до 2015 г.

Колкото повече държави подпишат документа и унищожат складираните касетъчни боеприпаси, толкова по-малък ще е рискът от разпространението им. Като цяло държавите участнички в споразумението, влязло в сила на 1 август, поеха задължение за 8 години да ликвидират запасите от касетъчни оръжия, до 10 години да разчистят териториите, върху които са паднали такива бомби, и да осигурят съдействие на пострадалите.

Правозащитните организации и правителствата на много държави определят касетъчните бомби като нехуманни оръжия. Някои сведения сочат, че жертви на мини стават годишно близо 20 000 души по света; в много от случаите става дума за неексплодирали касетъчни боеприпаси. Точни данни обаче няма. Според оценките на редица специализирани организации, през периода, в който са употребявани касетъчни боеприпаси, от тях са загинали ...

Публикувана на 08/09/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9712/smart-v-kaseti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване