08/10/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Червени кхмери - палачите проговарят в документален филм

Асошиейтед прес

Режисьорът Тет Самбат разговаря с червения кхмер Нуон Чеа. Снимка: личен архив

От повече от три десетилетия селата в Камбоджа са дом на тихи убийци: бивши командири на Червените кхмери, които прерязали гърлата на стотици, дори хиляди хора, и хвърляли телата на жертвите си в плитки гробове. Режисьорът Тет Самбат прекарал 10 години в търсене из провинцията, опитвайки се да намери онези, които са извършвали масови убийства, за да могат - заедно с идеологическия лидер на геноцидния режим, Нуон Чеа - да разкрият истината за едни от най-мрачните събития през миналия век.

Техните истории са разказани в първия по рода си документален филм “Врагове на народа”, който се разпространява в ограничен тираж в Съединените щати, с идеята до есента все повече кина да го включат в седмичната си програма, твърди представител на разпространителската фирма. Най-малко 1,7 милиона души - една четвърт от населението - умира от екзекуции, болести, глад и преумора, след като ултра-комунистическите Червени кхмери се опитаха от 1975 до 1979 г. да превърнат страната в един огромен аграрен рай.

Във филма, Соун, бивш командир от милицията, сяда под едно дърво и се втренчва в искрящо зелено оризище.
“Върнах се тук, където съм убивал хора”, казва той уморено, сочейки към половин дузина места, където са слагали телата на жертвите. “Чувствам се ужасно… Душата ми, тялото ми се преобръща отвътре. Сега си спомням за всички неща, които съм правил.” Той си разказва как една вечер, докато вечерял с купичка ориз, си спомнил миризмата на кръв по ръцете си: той гледал в очите на красива шивачка, която вкопченаeна в колене му, се молела да бъде пощадена. Изкушен, той я попитал дали ще остане с него завинаги. Тя бързо му обещала, но когато той чул шефа си да вика “Какво чакаш! Побързай!”, я наръгал с ножа си и я хвърлил върху купчината трупове.

Соун насочва 42-годишния Тет към други убийци, които постепенно били убедени да си признаят, и към хора, издавали заповеди да се избиват етнически малцинства и други по подозрение, че са виетнамски предатели или шпиони. В крайна сметка става ясно, вървейки по веригата на командването, че вероятно никога не е имало “първоначална заповед” от ръководството на Червените кхмери да се извършват кланета в провинцията. По-вероятно регионални началници и служители над тях интерпретирали това, което чували, на абстрактно политическо равнище.

Геноцидът в Камбоджа бе извършен през смутните времена на Студената война. Червените кхмери са били изправени пред вътрешни борби от самото начало. Двамата лидери, Пол Пот, който почина през 1998 г., и Нуон Чеа, който ще бъде изправен Трибунала на ООН за военни престъпления, подкрепяли Китай. Мнозина други се обърнали към мощния си съсед на изток, Виетнам. Нуон Чеа за първи път признава във филма, че той и Пол Пот заедно решили да убият всички членове на партията, смятани за “врагове на народа”. Те трябваше да бъдат унищожени, каза той предизвикателно, за да се “спаси партията” и “да се предотврати разпространението на гнилоч”. Но добавя, че не е бил наясно - или твърде зает, за да обръща внимание - какво се случва по селата и оризовите плантации.

Пътуването бе много лично за Тет, старши репортер за вестник “Пномпен Поуст”. Когато бил дете, баща му е бил намушкан до смърт след публична среща, организирана от Червените кхмери, където той възразил срещу плана за изземване на добитък, злато и други лични имоти за нуждите на партията. Майка му била принудена да се омъжи за член от милицията на Червените кхмери, по-късно забременяла и починала при раждането. Брат му също бил убит. Тет смятал, че ако намери хората, които са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване