08/11/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Александър Томов: Мутризацията е тирания, нов вид тероризъм

Александър Томов. Снимка: Авторът

Александър Томов е български писател и публицист. Пише проза, поезия, есета, сценарии, статии. В последните 20 години се е посветил в писането на криминални романи и изследване на тъмните герои oт прехода.

- Г-н Томов, какво е времето, в което живеем?

- Сегашният модел на организация и ред в обществото напомня на древния от античността, това което е ставало преди хилядолетия в древна Гърция – демокрацията се сменя с тирания. С установяването на човешките свободи се поражда и алчността, която се опитомява в бързото натрупване и преразпределение на капитали, това е чудовищно ограбване в новата история на човечеството. Аз като писател имам чувството, че в новата съвременна България от последните 20 години се осъществи криминална революция в страната, която продължава и до днес.

- Вдъхновява ли ви тази действителност?

- Аз като писател се интересувам от процесите, които формират характера на човека, какви чувства, какви мисли разпъват душата му. Интересува ме отключването на алчността и до какво води тя, особено когато чрез нея се прекрачват границите на закона. Алчността е изродена форма на демокрацията, която установява нов морал.
Израждането на ценностната система води до много голямо равнодушие, повтаряме мотива, който го има в западните общества – придобиване на стандарт чрез културата на консумиране. В това е заложена нестихваща агресия като желание за могъщество.

- Кои са силните на деня и кои са маргиналите в обществото?

- Наложи се моделът на социално унизения, който се превърна в криминален тип, за да спечели новия си статус – на печеливш играч от новото преустрояване. Това се наложи като тенденция и сред младите хора, което допълнително драматизира нещата – нарушаваш законите и вървиш нагоре в обществената йерархия, докато станеш със статут на недосегаем.

- По този път, който очертахте, доста животи угаснаха?

- Първо се започна с криминализация, премина се към мутризация, мисленето започна да се определя от този тип хора – крими контингентът.
Искам да обърна специално внимание на думата мутра, която придоби едно ново значение. В съвременния български език думата мутра се тълкува по нов начин, откакто писателят на вулгарни романи Христо Калчев я пусна в употреба.
Спомням си при една наша среща в началото на 90–те, в кафенето на СБП, той се обърна към мен с думите „Томе (така ме наричаше), появиха се едни страховити момчета, спортистчета, повечето от тях олимпийски надежди, да знаеш, те ще определят бъдещето”.
Затова в неговото творчество той ги даваше черно–бели и успяваше да ги уцели, кой как ще мине, след като е прекрачил прага на закона. Аз възприех да ги изследвам в дълбочина, по модела на моя литературен кумир Достоевски. В моите романи героят не е толкова ясен, не ти е на мушката на писателското перо, дори и снайпер не го лови.
Мутризацията е тирания за свободния дух, тя се налага със сила и вселява страх, защото, ако се наложиш като такъв, трябва да ги е страх от тебе. Това е нов вид тероризъм в съвременната история спрямо душевността у всеки човек.

- Кои са вашите герои, които взимате на мушка в творчеството си?

- Така наречените силови босове – мутри, в техните характери аз оглеждам процесите в обществото, защото душите им са черно–бели и клонят към сиво, не отиват нито в едната, нито в другата крайност. Не може свободно да кажеш „тоя е мутра”, защото, ако той е закрилник и финансов благодетел на твоето семейство? Вижте, тук пак се проявява страхът и примирението.

- Кой е общественият защитник тогава, как да го разпознаем?

- Трябва да има такава личност – стожер, която да те кара да вярваш. Хората все още търсят упование за своя дух в държавата – няма кой ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване