08/11/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Да бъдеш кюрд в турската армия

Кристофър Торчия, Ерол Исрафил

Турски военни на парад. Снимка: пкдифенс

Един ден на военния полигон турски офицер забелязал, че един от новобранците под неговото командване, етнически кюрд, стреля добре. “Ти, за да стреляш толкова добре, трябва да си терорист”, пошегувал се офицерът, използвайки широко разпространения термин в турския език за кюрдските бунтовници, воюващи с държавата. Това бил неприятен момент за новобранеца Кенан Къзълдаг, който наскоро си спомни забележката и своя отговор: “Ако бях терорист, щях да бъда в планината, а не тук долу.” Разговорът приключил, а двамата след това се разбирали добре, според Къзълдаг - 26-годишен строител в Истанбул, завършил 15-месечната си военна служба през 2007 г.

Размяната на реплики показва понякога конфликтната роля на турското кюрдско малцинство в една от най-големите военни сили на НАТО, бореща се срещу кюрдските бунтовници - на ниско ниво, но гъвкави. Около 40 000 души, включително много цивилни, са загинали в сблъсъците, които на 15 август т.г. ще отбележат 26-ата годишнина от началото си. Всички турци са задължени да служат във войската 15 месеца. Някои с висше образование или такива, които са прекарали определен период в чужбина, служат за по-кратък период.

Болезнените отношения на Турция с нейните кюрди, чиято идентичност де факто беше отричана до преди 20 години от страх да не раздели страната на етнически принцип, са може би най-големият вътрешен тест за една амбициозна държава, която се опитва да спечели позиция на международната сцена. Правителството предприе стъпки за заличаване на дългата дискриминационна история спрямо кюрдите, но надигналите се бунтове това лято сериозно възпрепятстват тези усилия.

Ако не табу, то темата за кюрдите в турската армия е чувствителна, тъй като става въпрос за институция, за която понятието единство е от първостепенно значение. “Това е кутията на Пандора. Все още никой не я е отворил”, заяви Юмит Дизре, военен експерт в университета Шехир в Истанбул. Около една пета от турския народ от 72 милиона души са кюрди, което означава, че винаги в армията служат десетки хиляди.

Езикът им е забранен в училищата, парламента и на повечето официални събития, а кюрдските политици често биват преследвани от прокуратурата. Повечето кюрди в армията просто преминават през един етап, който им отваря вратите за работа и приемане в обществото. Някои се борят срещу бунтовническата групировка ПКК, която твърди, че ги представлява. Някои, които се развиват професионално, се издигат на по-високо положение.

Военните не отговарят веднага на въпроси. На военнослужещите не им е позволено да разговарят с медиите без разрешение. Няколко кюрди, всички от които изпълнили задължителната военна служба, казаха за Асошиейтед прес, че отношението към тях е било като цяло добро от страна на ръководството, но че етническите шеги и подмятания са били част от казармения живот, която е трябвало да издържат, в повечето случаи, без да реагират.

“Понякога чуваш как войниците помежду си правят расистки забележки за кюрдите. Много е обидно”, каза 31-годишният Бурхан Екинджи, сега журналист във вестник “Тараф”. Екинджи е служил шест месеца в окръг Бингьол, където бунтовниците са активни. Той е от Диарбекир в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция. Той си спомни за сержант, който го попитал от къде е, а след това казал, че не харесва хората от Диарбекир. “Попитах го какво има предвид, а той каза - мисля, че разбираш много добре. Тогава му казах да не се притеснява, защото ако той не харесва хората от Диарбекир, значи и те не го харесват”, спомня си Екинджи.

Той подчерта обаче, че никога не е бил дискриминиран на официално ниво. Любопитен факт е, че военните не се притесняват да назначават кюрдски войници да се бият срещу ПКК. Екинджи сравни разпределянето на етническите кюрди ...

Публикувана на 08/11/10 21:15 http://e-vestnik.bg/9732/da-badesh-kyurd-v-turskata-armiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване