08/15/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ще предизвикат ли пожарите политическа промяна в Русия?

Да не се поставя диагноза “топлинен удар”. Надпис в московска болница. Снимка: лайфнюз

Руснаците са известни като народ, свикнал да страда, особено когато става дума за примиряване с лидери, които са или изкуфели, или нехайни, или много по-лошо. Реакцията на правителството на продължаващата вълна от горещини обаче трудно може да бъде преглътната с обичайното свиване на рамене. Над 500 пожара продължават да горят неконтролирано в голяма част от Централна и Западна Русия. Столицата беше обвита в облак от отровен дим, моргите се пукат по шевовете, а нивото на смъртността в страната скочи с 50 процента. Междувременно президентът Дмитрий Медведев прекара по-голямата част от този месец в приказки за политически реформи, а много представители на местната власт просто отидоха на почивка. Сега, когато почват да се връщат, руските лидери, големи и малки, може да се окажат изправени пред политически пожар.

На местно ниво гневът срещу властта вече се просмука и в редиците на партията “Единна Русия” - политическата свита около премиера Владимир Путин. Един от членовете на местния парламент във Волгоград, където жегата унищожи голяма част от реколтата, сподели по телефона пред “Тайм”, че преди няколко дни си е скъсал членската карта за “Единна Русия” - действие, което по неговите думи ще му коства политическата кариера. “Загубих всякаква вяра в партията”, заяви Владимир Двужилов. “Те винаги мислят само за политически интриги и никога за доброто на народа”. Пожарите в родния му окръг Новая Ана пламнали на 24 юли, казва той, и за няколко дни унищожили около 1000 хектара земя. Когато изпратили съобщение до регионалната столица Волгоград, властите там регистрирали обхвата на пожара като едва 15 хектара и не изпратили никакви помощи. “Не искаха да се вдига шум”, твърди Двужилов.

Откакто започна горещата вълна преди седем седмици, заравянето на главата в пясъка явно е нормата за поведение на властите. В понеделник например федералното здравно министерство смъмри представители на здравните служби на местно ниво, защото обявили, че нивото на смъртността в столицата се е удвоило до 700 души на ден. Тези стойности бяха подкрепени от съобщения, че градските морги са препълнени. В своето изявление обаче здравното министерство се позова на данни, според които смъртността всъщност е намаляла с 9 процента през първата половина на годината. В тях обаче няма данни за юли и август, а министерството добавя, че “неофициалните стойности”, съобщени от московските местни власти, са го “озадачили”.

Може би най-наглият опит да се омаловажи бедствието беше направен от кмета на Москва Юрий Лужков. Докато пожарите около града тровеха небето с дим миналата седмица, Лужков беше на почивка. “Какъв е проблемът? Да не би да има някаква извънредна, някаква кризисна ситуация? Какъв й е проблемът на Москва?”, запита говорителят на кмета пред агенция Лайфнюз на 6 август.

Три дни по-късно Лайфнюз съобщи, че Лужков, който е запален пчелар, е наредил неговите пчели, носители на награди, да бъдат евакуирани от смога. В същото време обаче той упорито отказваше да обяви извънредно положение за хората, които обитават Москва. “Ситуацията не е проста, но е контолируема”, каза Лужков на Путин във вторник, след като най-накрая се завърна у дома с пресен тен, но много кисел. В отговор Путин похвали кмета за това, че си е съкратил почивката и се е завърнал “в подходящ момент”.

Според проучванията на общественото мнение обаче руската общественост далеч не кипи от такова желание да потупа лидерите си по гърба. През последните две седмици на юли държавната социологическа агенция ВЦИОМ обяви, че рейтингът на Путин и Лужков е паднал до най-ниското си ниво от повече от четири години, докато този на Медведев се намира на едно от най-ниските нива, откакто встъпи в длъжност през ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване