08/16/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Първанов загърбил руските проекти и нерядко си говорил с Борисов

Иво Инджев

Рекламната кампания на най-дълго продавания тук за чиста монета политически продукт (вече девета година) продължава с пълна сила. Или поне колкото стигат силите на доста позаслабналия в. „24 часа“. Най-напред вестникът публикува нагласена снимка на президентското семейство в целия му евксиноградски блясък от „Иван Иванов“ (страхотно въображение имат!). Когато развълнуваните читатели са се запознавали с нея в съботният ден, редакцията вече е била готова с взетото предишния петъчен ден (както изрично подчертават днес) интервю с държавния глава, който днес, в понеделник, отново ни залива с манипулации и откровени лъжи. Например казва пак, че не кадрувал в правителството, сякаш не поиска оставката на Симеон Дянков през март и не се опита да противопостави военния министър Аню Ангелов на премиера Борисов през юли. Но кой да му опонира-тъкмо напротив, в интервюто непрекъснато му се напомня колко е „велик“ (растял му рейтингът, как го постигал този успех насред криза, умилява се редакцията).

Усещането за постановка с избора на време и повод за интервюто дори не е спестено. Демонстративно го подтикват да отговори с добро на „добрите думи“ по негов адрес, казани от премиера Борисов само ден по-рано. Макар в премиерската реплика, че Първанов бил опитен и се „старае“ да има откровена подигравка, вестникът се прави, че я няма и я определя като „похвала“. Дори я сравнява с комплимента на израелския премиер Шимон Перес към България за спасяването на българските евреи като го слага също в графата „ лични похвали“ към Първанов (който „скромно“ благодари за това).

Така, след сладникави снимчици, много самохвалство (Първанов се самоопределя в интервюто като „социален президент“-смях в залата!), след подмазване на вестника и величаене, читателят стига до новината, какъвто явно е замисълът. Съобщава ни, че отношенията на Първанов с Борисов не били хладни и че двата, по думите на президента, се чували „не рядко“. Това, както се изразява вестникът, си бил „признал“ пред тях интервюираният. Горкият, как ли са го мъчили, докато си „признае“!

И така, честито на притеснените! Нищо от онова, което са си помислили за някаква вражда между Първанов и Борисов, не е истина. Да припомня бегло (по в. „Дневник“):

Борисов: В думите на Първанов няма грам истина – 29 май
Президентът се обяви против сливането на разузнаванията, а също и на БНТ с БНР – 15 май
Борисов: Президентската институция се използва за нов политически проект – 11 май
Първанов чака извинение от Борисов за думите му, че е спирал операции на службите – 11 май
Първанов: Имам чувството за добре свършена работа – 10 май
След няколкомесечни обтегнати отношения днес избухна нова престрелка между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Поводът – внушения на премиера, че президентът е възпрепятствал разработки на службите.

На два пъти днес Първанов контраатакува Борисов с думите, че „той просто е един лъжец“ и с „обвързаността му с Алексей Петров“. Премиерът пък го обвини, че използва президентската институция за нов политически проект.

Прессекретариатът на Първанов оповести интервюто му във в. „Стандарт“ от понеделник и от текста става известно, че изданието не е публикувало мнението на държавния глава, че „в стремежа си да избяга от сянката на своята обвързаност с Алексей Петров Борисов се изявява като обикновен клеветник“. По-късно в Ловеч пред журналисти сам заявява, цитиран от БТА: „Но отново ще кажа – очевидно е, че върху сегашната дейност на министър-председателя тегне неговото минало, връзките му с определени среди, в това число и с лицето Алексей Петров и ние добре знаем за тяхната съвместна дейност“.

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха коментар на премиера, в който заявява: „Не желая да коментирам думите на човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване