08/17/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Войната на Русия с ИКЕА - рушвети, вани и легла

Foreign Policy

Ленарт Далгрен. Снимка: елефантр

За повечето руснаци най-големият проблем с авторитарния режим на Владимир Путин не са фалшифицираните избори или липсата на независими медии. Най-големият проблем е здраво окопалата се и проникнала във всяка сфера на живота корупция: катаджиите, криещи се край пътя, за да събират рушвети от шофьорите, хирурзи в уж безплатните държавни болници, които отказват да оперират преди да са получили “подарък” от пациента, учителят, който пише добри бележки срещу заплащане кеш.

Руснаците масово смятат, че подобни дребни примери на алчност са бледо ехо от това, което става по върховете на бюрокрацията, където се живее в пашкул от привилегии, един от чиито символи са “бурканите” – сините лампи на покрива на правителствените коли, които им позволяват да не се съобразяват с правилника за движение по пътищата.

Въпреки периодичните официални изявления, че властта най-накрая е решена да се справи с проблема, нещата се влошиха дотам, че следящата за корупцията по света организация “Трансперънси интернешънъл” според своя индекс за възприятие на корупцията за 2009 г. постави Русия на 146-то място от 180 държави, редом със Зимбабве и Сиера Леоне.

Ако наистина искате да разберете до какви епични висоти е достигнала корупцията в Русия, започнете бизнес там. Руските храбри или безразсъдни предприемачи – и от двата вида в наши дни са останали малцина – се сблъскват с гъсталак от червени ленти, безкрайни инспекции и непрекъснати искания за подкупи, вариращи от тънки намеци до брутално изнудване.

Тази, поставена в обсада, нова бизнес класа обикновено работи, спазвайки с цел самозащита кодекс за мълчание, боейки се да направи каквото и да било, което би могло да навреди на печалбите. Така злоупотребите остават незабелязани, като се изключи нарастващият брой на бизнесмените, които бягат в чужбина, за да се спасят от преследване.

Миналата година в открита размяна на реплики, попаднала в телевизионния ефир, металургичният магнат Олег Дерипаска се оплака на президента Дмитрий Медведев, че съдиите редовно вземат рушвети, за да постановят едно или друго решение. “Всички знаят, че трябва да се плаща”, каза той. Видимо ядосан, Медведев отвърна, че вината за подкупите в съдилищата е преди всичко на самите бизнесмени, които плащат тези подкупи. Без отговор остана един очевиден въпрос: как бизнесът би могъл да печели, ако не играе според правилата на корумпираната система?

Появилите се неотдавна мемоари на шведския бизнесмен Ленарт Далгрен изследва точно този въпрос. Почти десет години Далгрен прекарва в битка с бюрократите, за да може мебелният гигант ИКЕА да се появи в Русия. Неговата книга “Въпреки абсурда: Как покорявах Русия, докато тя покоряваше мен” разкрива задкулисната борба на Далгрен с чиновниците, готови неуморно да поставят безбройни препятствия на пътя на ИКЕА, докато тя не се примири със системата. Издадена на шведски език през ноември и сега преведена на руски, книгата предизвика горещи спорове в Русия, предоставяйки на удивително широк кръг хора възможност да видят шокиращата картина на тотално прогнилата путинова система.

Далгрен пристига в Русия през 1998 година като пратеник на ИКЕА при нововъзникналата руска средна класа, на която й се гади от неугледните мебели от съветската ера и която е готова да премине към модерния скандинавски стил. Екипът му бързо придобива терен в северното московско предградие Химки. С помощта и на благосклонно настроения кмет първият магазин на ИКЕА в Русия отваря врати през март 2000 година, привличайки още през първия си ден огромна тълпа от близо 40 хиляди купувачи. Изглежда сякаш суматохата предвещава светло бъдеще: компанията има амбициозни планове да построи мол редом до своя флагман в Химки и да открие поне 20 магазина из цяла Русия. Но плановете й почти дерайлират, когато благосклонният кмет на Химки е сменен с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване