08/17/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Исландия ще бъде храм на свободата на медиите

Франс прес

Биргита Йонсдотир. Снимка: личен сайт

Дестабилизирана от кризата, която извади на показ тайните споразумения и корупцията в елита, Исландия иска да се превърне в храм на свободата на медиите за журналисти от цял свят по проект който носи отпечатъка на вече известния основател на сайта “Уикилийкс”.

По време, когато все по-често се правят опити да се запуши устата на медиите в четирите края на планетата, исландският парламент (Алтингът) гласува единодушно на 16 юни Инициативата за исландски модерни медии - резолюция, чиято цел е да защитава разследващите журналисти и техните източници. “Взехме всички най-добри закони от целия свят и ги обединихме, за да създадем “рай на прозрачността”, който да се противопостави на данъчните убежища и тяхната непрозрачност”, обясни за АФП депутатката Биргита Йонсдотир, която е в основата на инициативата.

Четиридесет и три годишната “анархистка”, която влезе в политиката, за да се възползва от възможностите за промяна в резултат на двойната криза - на икономиката и на доверието - беше шокирана от опитите в страната за цензура, която се превърна в модел. През август 2009 г. след изрична съдебна заповед обществената телевизия РУВ трябваше да отмени в последния момент репортаж за тайните кредити на банката “Кауптинг”, една от финансовите институции, която докара острова до ръба на фалита. Вместо него, каналът излъчи снимки от “Уикилийкс”, където тези документи са били публикувани, повишавайки чувствителността на общественото мнение към ограниченията на свободата на медиите.

“Свободата на информацията и свободата на изразяване са опорите на демокрацията. Без тях нямате истинска демокрация”, заяви Йонсдотир, която носеше на сакото си значки “Свободен Тибет” и “Уикилийкс”. Под претекст, че се борят срещу тероризма, множество страни обмислят нови закони, които усложняват задачата на журналистите и авторите на разследващи книги, оплаква се Йонсдотир. Като бъдещо островче на прозрачността, Исландия възнамерява да увеличи защитата на източниците, да насърчи хората, които разкриват злоупотреби (разобличителите) и да контрира “туризма на клеветене”, при който журналистите са преследвани от чуждестранни юрисдикции. Разпоредбите са вдъхновени от САЩ, Швеция и Белгия.

“Установихме, че тази защита е наистина необходима”, отбеляза Джулиан Асанж, основател на сайта “Уикилийкс”, специализиран в публикуването на секретни документи, за който се изписа много. “Нашият опит в развиващите се страни и в повечето развити страни показва, че медиите са редовно цензурирани от незаконни юридически процедури”, казва Асанж във видео, качено на интернет сайта Ютуб. “Уикилийкс”, както и няколко неправителствени организации и личности с международен авторите като евродепутатката и бивш разследващ съдия Ева Джоли, участваха в създаването на Инициативата за исландски модерни медии, която бе приветствана от исландските журналисти.

“С по-голямата защита на източниците ще бъде много по-лесно да се получи информация за злоупотреби в правителството или фирмите”, изтъкна Кристин Храфнсон, независим репортер, който сътрудничи на “Уикилийкс”. “След като знаем, че можем да извадим информация без да бъдем наказани за това, ще сме по-склонни да го направим.”, заяви репортерът.

Резолюцията обаче ще има влияние и отвъд границите на Исландия. “Журналистите рискуват живота си в страни като Китай и Шри Ланка, където са потискани”, подчерта Йонсдотир. “Най-малкото, които можем да направим, е че статиите им няма да бъдат махани, след като ги публикуват в исландски сървъри. Там те ще бъдат предпазени от цензори”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване