08/18/10 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Биляна Петринска: В Авиньон имаше 1000 спектакъла на ден, ние играхме 25 вечери поред „Казанова”

Биляна Петринска на фона на старите сгради в Авиньон. Снимки: личен архив

Актрисата от Народния театър ”Ив.Вазов” Биляна Петринска неотдавна беше в продължение на месец на театралния фестивал в Авиньон със спектакъла „Казанова” на режисьорката Диана Добрева, който се играе в театър „Сълза и Смях”. В него Петринска играе една от централните роли, заедно с Владимир Карамазов в ролята на Казанова. (виж тук за спектакъла).

- Играли сте постановката “Казанова” 25 вечери под ред в Авиньон? Как успяхте? Наистина ли?

- Да. Всяка вечер от 22,30 до 00,15 часа. Не съм чувала български спектакъл да се е играл толкова много подред. Ние бяхме извън официалната селекция на фестивала, бяхме поканени от директора на театъра „Шен Ноар” и той се договори с нашата режисьорка да играем непрекъснато 25 дни. Всеки ден в същия театър се играеха по 8 различни спектакъла. Ние бяхме последни – всяка вечер едно и също - „Казанова”.Прави ми  впечатление френската публика.Не са така емоционални като нас… Взискателни са. Те не ръкопляскат по време на спектакъла, а чак накрая. И то бурно. Искат много бисове.

- А фестивалът колко спектакъла предлага за този месец?

- Около 1000 спектакъла на 250 сцени всеки ден, в продължение на 1 месец. Танцови, мултимедийни, детски…уличните музиканти са на всяка крачка.доста артисти така рекламират представленията си - с разиграване на сценки на улицата. Не можеш да си представиш какво е. Не можеш да видиш всичко – играят на всякакви сцени, дворчета, градини, на улицата, малки сценични пространства, приспособени от някакъв магазин или ъгъл на сгради. Влизаш в една вратичка, все едно в заведение, и вътре малко театърче. Град направен само за театър. Години традиции. Хората са свикнали, повтаря се всяка година.

Актьори правят скечове по улицата в Авиньон, със стар велосипед, за да привлекат зрители към спектакъла си. Снимки: личен архив
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване