08/18/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Блинк! Блинк! Кръв по диамантите

Бартоломеус Грил, Рей Ндлову

Новобогаташите в цял свят жадуват за диаманти. Жажда, която има опустошителни последици за Африка.

Обратно в Маранге? “Не, никога повече!”, казва Фарай Чикумира. “Щастлив съм, че все още съм жив”, допълва младият мъж, преживял диамантената треска, която избухва през юни 2006 година в Маранге, Зимбабве, когато жителите на едно село откриват първите блещукащи камъчета. За кратко време над 15 000 бедняци и търсачи на щастие се устремяват към района. Сред тях е и Чикумира, който, въоръжен с лопата, кирка и сито, потегля към новото Елдорадо. Младежът иска бързо да стане богат, мечта, която едва не го довежда до гибел.

Всъщност Фарай Чикумира не е истинското име на 26-годишния мъж, който се страхува от шпионите на режима. При срещата в закусвалня в провинциалния град Гверу той непрекъснато оглежда с недоверие съседните маси, докато разказва за убийствени съперничества между миньорите, престъпни синдикати и терора на силите за сигурност. “Най-лошото бяха кучетата, които насъскваха срещу нас”, казва младежът.

Разказът му звучи като приключенска история на Джек Лондон за златната треска край река Клондайк в Аляска. Тази история обаче се разиграва в източните части на Зимбабве и в нея става дума за диаманти, за дяволски много диаманти. Според разузнавачи на израелската консултантска компания, работеща за минната промишленост, Tacy Ltd., от земята на Маранге в бъдеще може би ще идва 25 % от производството на диаманти в света. Според мениджър на миннодобивен консорциум, пожелал анонимност, става дума за 3 милиарда карата.

Като последица от световната финансова и икономическа криза за известен период търсенето на луксозни стоки наистина се понижи, но диамантената индустрия отдавна възстанови позициите си и отново напредва с пълна сила. Най-добрите клиенти в момента са новобогаташите от изгряващите икономически гиганти Индия и Китай, руските богаташи и африканските елити.

В търговията с диаманти обаче има едно задължително споразумение - да не се сключват сделки за така наречените конфликтни диаманти - скъпоценни камъни, изнасяни от бунтовнически групи и престъпни картели от зони на военни действия. Това ограничение, поето доброволно от представители на бранша, се нарича “Процеса Кимбърли” и под него са се подписали 75 държави, а повечето компании в сектора очевидно се придържат към договорените клаузи.

Твърди се, че от 2003 година се търгува единствено с необработени диаманти, сертифицирани като “неконфликтни”, а делът на “кървавите диаманти” би трябвало да се е понижил до 1 %. Все още обаче, както и по-рано, до крайните клиенти по сенчести пътища достигат неизвестни количества скъпоценни камъни. Често тези камъни идват от страни, разтърсени от насилие, като Ангола или Сиера Леоне или от нови региони, над които е трудно да се установи контрол като Маранге в Зимбабве.

Описанията, направени от Фарай Чикумира на бруталните борби за подялба на близо 68 000-те хектара площ на находището дават плът на обвиненията на организациите за защита на човешките права като Global Witness, които обвиняват силите за сигурност в убийства, кражби и насилия. Твърди се, че военните принуждават миньорите да работят за тях и дори заробват деца.

Смяна на сцената. В началото на месеца британският супермодел Наоми Кембъл бе призована от съд в Хага и новината за призовката обиколи целия свят. Специалният съд се опитва да изясни връзките на бившия диктатор на Либерия Чарлс Тейлър с ужасяващите военни престъпления в Сиера Леоне. Тейлър е обвиняван, че е снабдявал бунтовниците с оръжия, срещу които е получавал диаманти. Тейлър оспорва тези твърдения и заявява, че никога не е притежавал подобни камъни. Твърди се обаче, че на галавечеря в Йоханесбург през 1997 година той е подарил необработени камъни на супермодела. Пред трибунала Кембъл показа неподозирана невинност, подхвърляйки обаче, че тогава е получила от непознати мъже ...

Публикувана на 08/18/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9774/blink-blink-krav-po-diamantite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване