08/19/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Анкара е стегната в обръч

В американския Конгрес, в който доминира еврейското лоби, тлее конфликт между Турция, Израел и САЩ във връзка с продажби на американска военна техника на други страни. Според някои сведения с еврейското лоби по влияние се равняват гръцкото и арменското лоби, както и твърдолинейните от Републиканската партия, доминирана от силни антимюсюлмански настроения.

Намерението на всички е “Анкара да усети гнева” на Израел и на САЩ. Във Вашингтон вярват, че турската позиция по въпроса за Иран е “крайно враждебна” и е в дисонанс с американските стратегически интереси. Колкото до Израел, представителите на еврейското лоби смятат, че Турция оглавява антиизраелски фронт с участието на Иран, Сирия и организацията Хизбула.

Битката в Конгреса ще се води за три поръчки на американско оръжие, което е крайно необходимо на турските въоръжени сили, за да ликвидират кюрдските бунтовници от ПКК. Турция поиска да купи от САЩ безпилотни самолети “Рийпър”, след като се конфронтира с Израел, който бе основният й доставчик, при това на смешно ниски цени. Анкара не анулира нито едно споразумение за доставка на оръжие, но Израел засега избра пътя на протакане и забавяне на поръчката.

Американското правителство все още не е придвижило искането до Конгреса, тъй като е получило писма от политици, повлияни от еврейското лоби, които на този етап са в контакти с американски гърци и американски арменци. Миналата година турците поискаха да купят три противоракетни комплекса “Пейтриът” на стойност 8 млрд. долара. Пентагонът изпрати искането до Конгреса, който все още не се е произнесъл по съдбата на тези ракети. Според някои източници “в контекста на натиска на Вашингтон върху Ердоган се мисли за замразяване” на това искане.

За отбелязване е, че преди няколко месеца американският Конгрес одобри предаването на два хеликоптера “Кобра” на Турция. Планирано бе това да стане в началото на следващата година, но вече група членове на Конгреса уведомиха, че ще внесат искането за замразяване и на тази продажба на оръжие за Турция с мотив, че американската техника може да стигне до Иран, Сирия и Хизбула.

Белият дом обаче не приема факта, че президентът Барак Обама е използвал думата “ултиматум” в острия разговор с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Неговият представител Бил Бартън заяви, че диалогът с Турция по въпросите, разделящи двете страни, продължава, като не скри, че проблемите се отнасят до начина, по който Анкара възприема Иран, смятан за голям враг на Америка, и на Израел, третиран като голям приятел на суперсилата.

Турската страна реагира гневно, но със закъснение, на публикацията на в. “Файненшъл таймс”. Ердоган ясно се опита да подцени този въпрос пред телевизионния канал Хабертюрк, като каза, че всичко върви добре както в турско-американските отношения, така и в личните му контакти с Обама. Външният министър Давутоглу обаче реагира “гневно”, твърдейки, че САЩ и Турция са “напълно равни, суверенни държави”. Няма държава в света, която да може да отправи предупреждения към Турция - нито чуждестранен ръководител, който да се държи така с турския премиер”, каза той.

По БТА

Публикувана на 08/19/10 21:10 http://e-vestnik.bg/9785/ankara-stegnata-v-obrach/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване