08/22/10 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Законите над морала, депутатите над закона

Едвин Сугарев

Понякога избраниците народни ръсят бисери, които просто трябва да бъдат вписани със златни букви в една бъдеща антология на националната наглост. Ето го и последният пример: Геновева Алексиева, депутат от ГЕРБ, зам. председателка на здравната комисия в парламента. Вгледайте се внимателно в това нейно твърдение: “Вижте, над морала има закони. Моралът за едни хора е един, за други – друг, затова са създадени законите. Аз, нарушавайки закона, трябва да извърша морално действие.”

Оставете казуса. Той и сам по себе си е знаменателен, но този чисто абстрактен извод заслужава повече внимание. В него се съизмерват две мотивации за действие: моралът и законът, а народната избраница е поставена пред необходимостта да избира между тях. Е – и какво избира тя? Избира, разбира се, закона – защото е над морала.

Нещо повече – от нейна гледна точка затова и са измислени законите – за да бъдат над морала. Защото – забележете: моралът е релативна, несигурна работа. За едни хора е един, за други – друг. И това го казва не някой комуняга, а народен представител от партия, която уж принадлежи към семейството на европейската християндемокрация!

Нещо още повече – оказва се, че да се спазват моралните принципи е акт, равностоен на закононарушение – нещо, което един народен представител не може да си позволи. Следователно дори ако законът повелява примерно циганите да бъдат направени на сапун, Геновева Алексиева ще последва този закон, а не вътрешното чувство за справедливост – въз основа на което се градят моралните принципи, и което е и основното, чрез което се определяме не като диваци, а като цивилизовани хора.

Прочее нека сега се върнем на конкретния казус. В него се съдържа един много конкретен морален въпрос: принудена ли е била Геновева Алексиева да погази морала, следвайки закона – или не?

Казусът е прост и банален, а и много характерен за нашите географски ширини: била е член в журито на конкурс за доценти, в който е участвала дъщеря й Виолета Чернодринска – и, разбира се, депутатската щерка е спечелила този конкурс, въпреки че при предварителния подбор не е заела първото място.

За сметка на това начинът, по който Геновева Алексиева тълкува собствените си действия, е повече от симптоматичен. Забележете наистина впечатляващата софистика, употребена в случая: “Никъде в закона, по който закон работи Специализираният научен съвет по офталмология, няма параграф, няма изискване да си правиш отвод, когато някой от фамилията участва в конкурса.”

Няма и това решава въпроса. Само дето няма и забрана за това да се направиш отвод, ако чувстваш, че участието ти влиза в разрез със справедливостта и морала. Трябва само да имаш усет за справедливост и морал, а в случая неговата липса е очевидна.

Нека обаче стъпим на нейната пътека – и обгледаме казуса от чисто законова гледна точка. Защитната й теза е, че просто й се е наложило да погази моралния принцип, защото законът повелявал това. Стана вече ясно, че законът не повелява, а просто позволява да се погази морала – в случай, че личната ти съвест позволява това. Да зададем въпроса от друг ъгъл – погазвайки моралния принцип, спазила ли е г-жа Алексиева националното законодателство, което в качеството си на депутат би трябвало да познава?

Отговорът е категоричен: не. Минавайки през задната вратичка на  някакъв неназован закон, по който работи въпросния специализиран съвет, тя е нарушила два други закона, далеч по-общи и по-важни в йерархията на националното ни законодателство.

Първо: Законът за конфликт на интереси, според който такъв конфлист възниква, “когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес - облага за него или за свързани с него лица”. В случая и публичната длъжност, и частния интерес са налице, а връзката между свързаните ...

Публикувана на 08/22/10 21:43 http://e-vestnik.bg/9808/zakonite-nad-morala-deputatite-nad-zakona/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване