08/22/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как да победим в сблъсъка на цивилизациите

в. Уолстрийт джърнъл

Книгата на Аян Хирси Али “Неверница” (2007)

Какво е общото между противоречията, свързани с предложението за джамия на Кота Нула в Ню Йорк, прогонването на американски мисионери от Мароко по-рано тази година, забраната на минарета в Швейцария миналата година и неотдавнашната забрана на бурката във Франция? Всички те са представяни в западните медии като въпроси, свързани с религиозната толерантност. Това обаче не е същината им. В основата си всички те са симптоми на това, което покойният политолог от Харвард Самюъл Хънтингтън нарече “Сблъсък на цивилизациите”, и най-вече на сблъсъка между исляма и Запада.

Тезата на Хънтингтън си струва да бъде накратко представена за онези, които помнят само впечатляващото заглавие на книгата. Градивната основа на света след студената война, писа той, са седем или осем исторически цивилизации, от които западната, мюсюлманската и конфуцианската са най-важните.

Балансът на сили между тези цивилизации, твърди той, се променя. Западът има все по-малко относителна власт, ислямът експлодира демографски, а азиатските цивилизации, особено Китай, са в икономически възход. Хънтингтън казва също, че се появява основаващ се на цивилизации световен ред, в който държави, имащи културни сходства, ще си сътрудничат една с друга и ще се групират около водещите за тяхната цивилизация държави.

Универсалистичните претенции на Запада все повече го поставят в конфликт с другите цивилизации, като най-сериозният е с исляма и Китай. Така оцеляването на Запада зависи от американците, европейците и други западняци, които затвърждават общата си цивилизация като уникална и се обединяват, за да я защитят срещу предизвикателства от страна на незападни цивилизации.

Моделът на Хънтингтън, особено след рухването на комунизма, не бе популярен. Модерната идея бе представена в есето на Франсис Фукуяма от 1989 г. “Краят на историята”, в което той пише, че всички държави ще възприемат един институционален стандарт на либерална капиталистическа демокрация и никога няма да воюват една с друга. Еквивалентният неоконсерваторски розов сценарий бе “еднополюсен” свят на неоспорима американска хегемония. И в двата случая вървим към Единен Свят.

Президентът Обама по свой собствен начин е поддръжник на идеята за Единен Свят. В речта си в Кайро през 2009 г. той призова за нова ера на разбирателство между Америка и мюсюлманския свят. Това ще е свят, основаващ се на “взаимно уважение и …на истината, че Америка и ислямът не са взаимноизключващи се и не е необходимо да се съревновават. Вместо това те се застъпват и споделят общи принципи.”

Надеждата на президента Обама бе, че умерените мюсюлмани с нетърпение ще приемат поканата му да бъдат приятели. Екстремисткото малцинство - играчи без държава като Ал Каида - могат да бъдат елиминирани с безпилотни самолети.
Разбира се това не се случи, както бе планирано. Перфектен пример за безполезността на този подход и превъзходството на модела на Хънтингтън е неотдавнашното поведение на Турция

Според представата за Единен Свят Турция е остров на мюсюлманска умереност в море от екстремизъм. Един след друг, американски президенти призоваваха ЕС да приеме Турция за член въз основа на това схващане. Но илюзията, че Турция е умереният приятел на Запада в мюсюлманския свят, бе разбита.

Преди година турският президент Реджеп Ердоган поздрави иранския си колега Махмуд Ахмадинеджад за преизбирането му, след като той безцеремонно открадна президентството. След това Турция обедини сили с Бразилия в опит да разводни водените от САЩ усилия за затягане на санкциите на ООН, целящи да спрат програмите на Иран за ядрено оръжие. А съвсем наскоро Турция финансира “флотилия с помощи”, чиято цел бе да пробие израелската блокада на Газа и да предостави на Хамас една “пи ар” победа.

Истина е, че в Истанбул продължава да има хора, които почитат наследството на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Република ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване