08/24/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Ще успее ли Фини да довърши Берлускони?

Берлускони и Фини. Снимка: ладестра

Италианската политика е като английския футбол. Едно време между двата сезона имаше пауза, та хората да могат да се насладят на слънцето за известно време, политиците и футболистите да могат да си отдъхнат за няколко седмици, а всички ние да се порадваме на така желаната ваканция. Това вече е минало. Политика и футбол днес има през цялото време. Няма спиране.

Италианците все пак продължават да настояват, подкрепяни от закона, че август е мъртъв месец. Така че тогава в Италия градовете се изпразват, магазините са затворени и единствените хора, които могат да се видят по улиците са изоставени от близките си старци или имигранти с объркан вид.

Един от резултатите от тези несъвместими тенденции са всекидневните снимки в италианските вестници на един висок, слаб мъж с леко неприятен вид, със слънчеви очила, по бански и с тениска. В едната си ръка той държи мобилния си телефон, а в другата - пластмасовата кофичка на дъщеричката си, докато върви по пясъка на курорта Анседония в Тоскана.

Джанфранко Фини, постфашисткият лидер и вторият по влияние човек в Италия, е във ваканция като всеки друг италианец. Но докато строи пясъчни замъци или слага левкопласт на раничката на десния си крак, получена от игрите с малката Каролина, Фини води борба за политическото си бъдеще. И битката му на живот и смърт със Силвио Берлускони се приближава до кулминационната си точка.

През 1994 г. Фини стана първият неонацист, който влезе в италианското правителство след свалянето на Мусолини. Той постигна това в качеството си на близък съюзник на Силвио Берлускони и оттогава двамата бяха неразделни в политиката. В действителност това беше брак по сметка между две поразяващо различни натури. Студеният, мрачен и пушещ цигара след цигара Фини е пълно противоречие на мъжът, когото италианците наричат Кавалерът. Тази пролет двамата скъсаха по един зрелищен начин на конгрес на тяхната обща партия Народ на свободата. По-рано този месец депутатите на Фини едва не нанесоха поражение на Берлускони по време на вот на доверие на правителството в парламента.

Фини извървя дълъг път откакто за последен път изрази лоялност към фашистките идеи: той се отрече от Мусолини и от по-голямата част от онова, което той символизираше, най-вече от неговия антисемитизъм, и твърдо и даже впечатляващо се обяви за либерален центрист. Берлускони обаче има навика да схрусква за закуска онези, които дръзнат да му се противопоставят. Един след друг неговите опоненти бяха изхвърлени от сцената. Фини, който е хем хитър, хем упорит, успя да издържи най-дълго от всички тях и ако успее да оцелее през тази ваканция, той може дори да сложи край на ерата на Берлускони.

По БТА

Публикувана на 08/24/10 21:15 http://e-vestnik.bg/9820/shte-uspee-li-fini-da-dovarshi-berluskoni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване