08/25/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Изстудено червено вино през лятото - нова мода. И с български вина става

Снимка: Валентина Петрова

Опитвали ли сте червено вино, изстудено като бяло? Не е никакво извращение, а мода, която се разпространява от няколко години по света. В парижки ресторанти могат да ви предложат силно изстудено божоле или по-леки вина от долината на Рона.

Въпросът е виното да се изстуди силно до 12-14 градуса – според вкуса. Така, както се изстудява розе или бяло вино. С кои червени вина може да се прави това? По правило с по-леки на вкус и по-плодови. Натоварените червени вина, разни резерви, добре отлежали в дъбови бъчви и др., в които дъба се усеща и имат силни танини, не са подходящи.

За силно изстудяване са подходящи леките червени вина, с леко тяло, каквито в България са рядкост. Например памид или гъмза. Но който пробва с тези видове гъмза, които са на пазара, ще остане разочарован – нито изстудени, нито на стайна температура са добри. Много танинови, груби, кисели и т. н.
Памид няма, почти не се среща, освен в купаж с разни сортове, който понякога дори не е изписан на етикета.

Трите мавруда, които в дегустацията на e-vestnik излязоха най-добри преди година и половина - отляво надясно на “Памидово”, “Загрей” и “Тодоров”. Който обича да експериментира, може да пробва и с трите силно изстудени. Снимки: e-vestnik

Но много добре се получава и с по-плътните, но с богат плодов вкус вина, които не са отлежавали в дъб. Например някои от по-евтините вина на „Тера Тангра” на цена около 6-8 лв. Едно от тях „био вино”, „органик” или органично вино, както го представят, е много подходящо. Има богат плодов вкус, пълно тяло. Но като се изстуди силно, така че бутилката да e изпотена, става прекрасна напитка в жегите.

Някои пробват с лед в червеното вино, но не е същото, разрежда, обменът на суденото в течността е друг. Впрочем през лятото се пият какви ли не коктейли, всеки е свободен да експериментира, да пие разредено червено с лед и т. н.
Но за силно изстудено червено вино, неразредено и без лед, трябва да се опитват различни сортове и видове. Може да се пробва дори с мавруд – по-евтините, неотлежавали в дъб мавруди на „Загрей”, на изба „Памидово”. Който иска да пробва дори с „Тодоров” – най-евтината им серия.

И не само с мавруд. Вината на „Вила Любимец” “Фемела” и “Метафора” също трябва са се пробват. Както и различни млади вина от последна реколта. Или по-евтините вина на „Домейн Бойар” от серията „Boyar” с винтова капачка - стават за изстудяване, независимо от сорта - мерло, каберне.

Който не обича бели вина, може да пробват наред и да налучква най-доброто червено вино, което става за пиене изстудено.

Вината от серията “Boyar” с винтова капачка стават за пиене охладени, трябва да се пробват. Снимки: e-vestnik

Има жени, които пият само бяло вино по технически причини – червеното оцветява зъбите, за които са дали няколкостотин лева за избелване. Но има и мъже, и жени, които избягват белите вина и пият само червени пак по „технически причини”. При производството на всяко вино се слагат консерванти – серниста киселина още с гроздето, която се преобразува в серни съединения, които пък възпрепятстват окисляването и са безвредни.

Но… Червените вина имат повече танини и естествени съединения, които предпазват виното от разваляне. Затова в тях се слага по-малко серниста киселина, а в белите се слага повече. От белите вина по принцип са за предпочитане млади вина, а от червените се пият и стари, отлежали. Белите се окисляват с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване